Фашистко движение в Хърватия набира сили

Фашистко движение в Хърватия набира сили

® Pixabay.com

Властите си затварят очите.


Време е в Хърватия да се спре реабилитацията на движението „Усташа", а властите да не си затварят очите.

Фашизмът беше и е крайно дясна, авторитарна и ултранационалистическа идеология. По време на Втората световна война фашистките движения в цяла Европа се присъединяват към нацистка Германия при извършването на геноцид и престъпления срещу човечеството и срещу малцинствата в съответните страни. 

В така наречената Независима държава Хърватия фанатично националистическата и сепаратистка „Усташа", ръководена от Анте Павелич, агресивно и методично избива стотици хиляди сърби и десетки хиляди евреи, както и много роми и хърватски антифашисти.

От известно време сме свидетели на широко разпространен опит за реабилитиране и легитимиране на „Усташа", като характеризираме него и членовете му като патриоти, а не като хладнокръвни убийци и военни престъпници. Това е фалшифициране на историята, влошено от факта, че подобни сценарии се изпълняват в цяла Източна и Централна Европа.

И все пак прославянето на „Усташа" в Хърватия, често с мълчаливата, ако не и крещяща подкрепа на властите, се откроява като най-ужасяващото проявление на такъв злокачествен исторически ревизионизъм. Във време, когато американците премахват и разрушават паметници на мъже, които са подкрепяли робството, е неприятно, че големи сегменти от хърватското общество изглеждат несъобразени с ужасяващите престъпления, извършени в негово име от „Усташа".

За да осъществи своята геноцидна схема, „Усташа" създаде мрежа от концлагери, известна с тяхната бруталност и сравнима с варварството на германските лагери на смъртта. Най-известният от тях беше „Ясеновац", често наричан „Аушвиц на Балканите“, където според Мемориалния музей на Холокоста на САЩ някъде между 77 000 и 104 000 сърби, евреи, роми и хървати, противници на режима на „Усташа", са убити. Мемориалният обект в „Ясеновац" идентифицира по име 83 145 жертви, загинали там.

И въпреки това екстремистките десни елементи в Хърватия от години се опитват да санират взаимосвързаните конотации на „Ясеновац" и „Усташа".

През 2016 г. Яков Седлар, противоречив хърватски кинорежисьор, продуцира документален филм, озаглавен „ Ясеновац" - истината“, който представя „Ясеновац" като доброкачествен трудов лагер, чийто брой жертви беше силно преувеличен. След като присъства на широко разпространената премиера на филма, Златко Хасанбегович, крайно националистическият хърватски министър на културата, заяви, че „Това е най-добрият начин най-накрая да се хвърли светлина върху редица спорни места в хърватската история.“

През 2018 г. журналистът Милан Ивкошич гротескно написа в най-четения всекидневник на Хърватия, „Вечерен списък", че макар условията в „Ясеновац" да са били тежки, „в лагера имаше забавление. Имаше спортни мачове, особено футболни, концерти, театрални представления".

Забавления? В „Ясеновац"?

В интервю за устната история, взето от и поддържано в Мемориалния музей на Холокоста в САЩ, бившият затворник от „Ясеновац" Мило Деспот описва как е станал свидетел как едно звено от „Усташа" е взело повече от 100 сръбски момичета, наредило им е да свалят дрехите си и след това са ги грабнали за косите, прерязали са гърлата им и са хвърлили труповете им в реката.

В друго свидетелство Мара Вейнович казва, че е видяла „Усташа" да убива група деца с отровен газ в казарма в „Ясеновац".

Също толкова обезпокоително е широкото използване на слогана на „Усташа": „Za dom spremni“ („Готови за отечеството“) като евфемизъм за расистки или ксенофобски нечистотии, които на теория са поне забранени от хърватското законодателство. „Za dom spremni“ беше еквивалентът на „Усташа" на нацисткия поздрав „Sieg Heil“ и днешната му употреба оставя малко на въображението. 

Пример за това е продължаващият спор около Марко Перкович, популярния ултранационалистически хърватски певец, известен като Томпсън, който от години видно вика и пее „Za dom spremni” по време на изпълненията си с минимални неблагоприятни последици.

Съвсем наскоро Върховният съд в Загреб постанови, че използването от Перкович на този фашистки поздрав не нарушава обществения ред. Впоследствие Хърватският конституционен съд установи, че „Za dom spremni” е усташски поздрав на Независимата държава Хърватия и използването му е несъвместимо с хърватската конституция

Остава обаче фактът, че хърватските власти в по-голямата си част затварят очите си за реинтеграцията на терминологията на ustaša в съвременната култура на тяхната страна и, в допълнение, в по-широкото хърватско политическо мислене.

За разлика от президента на Хърватия Зоран Миланович, който прояви огромна смелост и почтеност при публично противопоставяне и осъждане на всякакви легитимации на „Усташа*. За ярост на десните елементи и министъра на хърватските ветерани от войната, той призова за премахването на плакат „Za dom spremni” в град, близо до „Ясеновац". 

Президентът Миланович също така напусна церемония в памет на хърватската офанзива през 1995 г. срещу сръбски сепаратисти, когато няколко участници изпратиха тениски с лозунга „Усташа".

Дойде време международната общност да се изкаже силно и ясно срещу всяка прослава или реабилитиране на онези движения и индивиди, извършили някои от най-страшните престъпления в историята. 

Германия е обявила извън закона символите на своето нацистко минало. Сега Хърватия трябва ефективно да забрани и да преследва всички призиви на „Усташа".Прочетете още за:
Усташа фашистко движение Хърватия

  0 
  0