САЩ официално напускат СЗО

САЩ официално напускат СЗО

® pixabay.com

Доналд Тръмп обвини организацията, че е забавила отговора си на епидемията.

В момента страната има най-голям принос към бюджета на Световната здравна организация (СЗО).

Според някои служители в американското правителство уведомлението ще влезе в сила в края на едногодишния период, 6 юли 2021 г., което означава, че решението може да бъде отменено при нова администрация.

Тръмп каза в края на май, че ще сложи край на участието на САЩ в СЗО, която той обвини, че силно се е повлияла от Китай.

Този ход веднага бе критикуван от здравни служители и критици на администрацията, включително много демократи, които заявиха, че това ще струва много на американското влияние на световната сцена.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън заяви, че подкрепя СЗО, а демократите предложиха той да отмени решението, ако победи Тръмп през ноември.

Държавният департамент заяви, че САЩ ще продължат да търсят реформа на СЗО, но се позоваха на отговора на Тръмп от 15 юни, когато беше попитан дали администрацията може да промени мнението си: „Няма такава вероятност, освен ако не променят своите действия, а аз не съм сигурен, че те могат да направят нещо по този въпрос в момента."

Съгласно условията на оттеглянето САЩ трябва да изпълнят своите финансови задължения към СЗО, преди да могат да напуснат. В момента те дължат на Световната здравна организация около 200 милиона долара за текущи и минали такси.Прочетете още за:
САЩ СЗО Тръмп

  0 
  0