Путин: Русия първа регистрира ваксина срещу коронавируса

Путин: Русия първа регистрира ваксина срещу коронавируса

® pixabay.com/

Дъщерята на руския президент - ваксинирана. Русия не публикува никакви научни данни за изследванията си.


Русия официално регистрира ваксина срещу коронавируса, разработена от московския институт „Гамалея", заяви президентът Владимир Путин по руската държавна телевизия във вторник.


В пресконференция с министри от правителството Путин заявиа, че ваксината е преминала през всички необходими проверки.

Ваксина срещу коронавируса е регистрирана за първи път в света тази сутрин - каза Путин и добави: - Зная, че тя действа доста ефективно, формира стабилен имунитет и, повтарям, минала е всички необходими проверки."

„Така ние сме първите, които я регистрират. Надявам се, че работата на нашите чуждестранни колеги ще се промени и много продукти, които могат да бъдат използвани, ще се появят на международния пазар", твърди руският лидер.

Президентът разкрива, че една от дъщерите му е изпробвала ваксината и след инжекциите е настъпило леко покачване на температурата, но вече се чувства по-добре.

„Сигурен съм в това, тъй като една от дъщерите ми е инокулирана с ваксината",
 заяви той.

След първата инжекция температурата й е била 38 градуса по Целзий, на другия ден малко над 37, сподели Путин. След втората инжекция температурата й отново се е покачила, след което е намаляла. 

Руски представители заявяват пред CNN, че решаващите тестове във фаза 3 ще се проведат след държавната регистрация на ваксината.

Русия не публикува никакви научни данни за изследванията си за ваксини, предупреждават от CNN, като медията подчертава, че „не е в състояние да провери претендираната безопасност или ефективност".

Според критиците усилията на учените в страната за изработване на ваксина идват на фона на политическия натиск от страна на Кремъл, който има желание да представи Русия като глобална научна сила.


Прочетете още за:
коронавирус ваксина Путин Русия

  0 
  3