Плексигласовите шлемове вероятно ще станат задължителни в заведенията

Плексигласовите шлемове вероятно ще станат задължителни в заведенията

® businessinsider

„Плексигласовите балони" струват на собствениците на ресторанти и закусвални около 200 долара.

Шлемовете, или т.нар. плексигласови балони, са проектирани да обгръщат горната половина на тялото на клиентите, докато те се хранят в заведенията. 

Самите балони се закрепват да висят от тавана на помещенията. Един от техните създатели, френският дизайнер Кристоф Гернигон, твърди, че това е удачен начин за предпазване от коронавирус при посещения в заведения за обществено хранене на закрито и вижда в тях бъдещия масов модел на защита. 

Интересът към тези продукти действително е много голям и компании от цял свят – от САЩ през Япония до Бразилия, не спират да правят поръчки през последните месеци. Всяко едно от тези предпазни средства струва на собствениците на ресторанти и закусвални около 200 долара, но гарантира както на клиентите, така и на персонала на заведенията, защита от предаването на коронавируса.

Прозрачните екрани, изработени от акрил или пластмаса, образуват бариера срещу потенциално заразни миниатюрни капчици и пръски при физически контакт, но също така помогат и за спазване на социална дистанция в пространства, в които е трудно да се поддържа оптималното разстояние от 2 метра.

Но докато търсенето на предпазните шлемове и балони нараства, остава въпросът дали те осигуряват достатъчна защита. И експертите, и самите потребители се съмняват доколко ефективна е тази мярка, при положение че според редица изследователи вирусът може да оцелее върху пластмасови повърхности до 72 часа.

„Плексигласът е просто още една бариера - коментира по този повод Ваел Ал Делейми, епидемиолог от Калифорнийския университет в Сан Диего. - Само по себе си това може да не се окаже достатъчно. Разбира се, когато служителят в магазина има плексигласов екран пред себе си, това определено помага, ако влезе клиент без маска, или такъв, който кашля и киха. Тогава това ограничава капчиците, които могат да се вдишат. Но например в една фитнес зала тази бариера не е ефикасна."

Друго притеснение е свързано с огромните количества отпадъци, с които ще се сблъскаме, след като екраните вече не са необходими. За щастие специално акрилът е вид термопластичен материал, който е лесно рециклируем. Затова компаниите, произвеждащи предпазни шлемове, апелират към потребителите си да връщат продуктите след употреба, за да могат да бъдат правилно рециклирани.Прочетете още за:
акрил коронавирус предпазен шлем

  0 
  0