Офисен стол се трансформира в защитен шлем против земетресения

Офисен стол се трансформира в защитен шлем против земетресения Снимка: novate.ru

Той е създаден в Япония - страна с повишена сеизмична активност

Едно леко движение на ръката е достатъчно, за да може офисният стол да се превърне в надеждна защитна каска. Такова необичайно решение бе предложено от японски дизайнери в търсене на мерки, които повишават шансовете за спасяване по време на земетресение.

Кой, ако не японците знаят, че в случай, че земетресението ви завари в офиса, най-правилното и бързо решение е да защитите главата си от падащи отломки, като вдигнете над себе си офисния стол. Японски дизайнери от компанията Znug решиха да направят защитата от сеизмична активност по-удобна и създадоха трансформиращ стол "Mamoris". В това заглавие са съединени две японски думи: "мамору" - "за защита" и "иса" - "стол".

Особеността на необичайния офисен стол се състои в това, че защитната каска, която трябва да се постави на главата в случай на земетресение, е част от гърба на същия този стол. За да изадите шлема, достатъчно е да завъртите вградената в седалката ръчка на 90 градуса. Каската не само покрива надеждно главата, но и е допълнителна защита за раменете и шията.

Скептиците заявяват, че относно естетиката на шлема има много още какво да се желае, но когато става въпрос за спасяването на човешкия живот от природни стихии, всички начини са добри. Трансформаторният стол "Mamoris" има всички шансове да се превърне от концепция в търсена стока, във всеки случай в региони с повишена сеизмична активност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: