Петте стъпки към намаляване на отпадъка

Петте стъпки към намаляване на отпадъка

® tvevropa.com

След като малко по малко се завръщаме към ритъма си на живот навън, можем да помислим как да се погрижим за природата след такъв дълъг престой в домашна обстановка, когато ни се иска да опитаме или да наваксаме с различни неща, било то преживявания или изцяло материални такива!

Петте R-s/Р-та на движението за нулев отпадък са наименувани така, защото всяка от стъпките, започвайки от най-лесната, е с начална буква R/Р в английския си вариант.

Refuse/Откажи
Най-достъпната за всички ни стъпка е отказването. Полезен съвет за превръщането на тази стъпка в част от ежедневието ни е да посещаваме магазин само след предварително изготвен списък с необходимите съставки, за да не се разсейваме или да огладняваме заради всички изкушения по рафтовете. Друг полезен трик е поставянето на бележка с надпис „Наистина ли имам нужда от това?” в портмонето, за да можем да правим една финална проверка на касата, когато вече отваряме портфейла си, за да платим, но все още имаме шанс да върнем някои от продуктите. Тази стъпка се прилага и на улицата, когато отказваме да вземем рекламни брошури, например, за дейност, която може да бъде проверена и онлайн.

Reduce/Намали
Втората стъпка за намаляването на отпадъка, който произвеждаме, е да намалим консумацията си. Това може да включва употребата на всякакви домашни потреби или средства за лична хигиена, като например количеството паста за зъби, което използваме - по навик изстискваме доста повече, отколкото е необходимо (количество колкото грахово зърно е достатъчно, за да почистим зъбите си добре). Други алтернативи на пастата за зъби са например таблетките - паста за зъби, които се сдъвкват, и така не се използва опаковката тип туба, която е трудно да употребим повторно или да рециклираме. Сапунът или пудрата за зъби също позволяват да използваме изключително малко количество и да запазим продукта много по-дълго време. За жените, начин да намалим употребата на еднократни менструални продукти e например използването на менструални чашки или превръзки от плат за многократна употреба, които са също така хигиенични и ефективни. Друг продукт, чиято употреба може да бъде намалена лесно, е сламката, която не се рециклира и удобно се заменя с разнообразни алтернативи от стъкло, метал и дори макарони. Важно е в тази графа да помислим и за консумацията на храна - да се опитваме да планираме възможно най-точно нашия дневен прием, за да не изхвърляме храна или останалите порции от вечеря да оползотворим в друго ястие. Също така купуването на дрехи може да бъде еднакво вълнуващо и от магазините за втора употреба, а ако не ни допада този метод на набавяне на модни находки, можем да се постараем да даравяме старите си дрехи, тъй като най-големият замърсител е всъщност текстилът.

Reuse/Използвай отново
Този принцип ни насърчава да използваме продукти за многократна употреба. Такъв пример са чашите за кафе в офиса - вместо да използваме тези от машините, може да си донесем една от вкъщи или пък да инвестираме в специална чаша, удобна за дълго ходене и пътуване. Бутилки от стъкло или пластмаса или пък метални такива също могат да бъдат използвани, за да не купуваме шишета с минерална вода. Алтернатива на това е да се използва диспенсър за вода и чаша. Друга популярна и лесна за използване вещ са торбичките за многократна употреба, произвеждани най-вече от плат, но дори и пластмасови могат да се запазят и при правилно съхранение да се използват повече от веднъж или пък с друга цел, не само за пазаруване. В интернет има множество съвети и предложения за това какво да правим със старите си чорапогащници (чудесни са за съхранение на лук), например, така че за всяка вещ може да се открие нов живот, особено артистичен такъв. Важно е да пазаруваме насипно, доколкото е възможно (различни видове варива и ядки се предлагат под тази форма), за да избегнем пластмасовите опаковки, и да си носим собствени кутии за пазаруване. Повечето вериги супермаркети вече приемат персоналните съдове без проблем.

Recycle/Рециклирай
Това е може би най-познатият метод за оползотворяване на отпадъците, които произвеждаме. В България са разпространени три цвята кошове за рециклиране - син, в който се рециклира хартия и картон (касовите бележки не могат да се рециклират, затова следва да се изхвърлят в общия боклук), жълт, в който се рециклират пластмаса и метал, и зелен за рециклиране на стъкло. Важно е да запомним, че единствено чистият боклук може да се рециклира, затова мазни кутии от пица или неизмити бутилки от бира няма как да бъдат изхвърлени в кошовете за рециклиране. За щастие почти всеки боклук може да бъде изчистен с малко сапун и топла вода. Ако се чудим дали можем да рециклираме дадена опаковка, Екопак имат предоставен телефон за консултация, тъй като често са употребени повече от един вид материал за направата ѝ. Важно е да отбележим също така, че боклукът наистина се рециклира и не се събира на едно място, както много хора подозират - нашите действия и намерения имат значение и материалите се разпределят по предназначение. 

Rot/Компостирай
В началото на лятото компостирането е чудесно хоби, което да подхванем, за да оползотворим органичните отпадъци. Можем да имаме компост както в градината или двора, така и на терасата или дори в кухнята, без да се опасяваме, че той ще предизвиква неприятен аромат или че поддръжката му ще е трудна. На пазара има варианти с ускорители на процеса на компостиране и произвеждането на органичен тор, както и такива, базирани изцяло на естествения баланс и процеси. Компостирането буквално представлява наслагване на слоеве органични отпадъци (остатъци от храна, обелки, листа и т.н.) в избран съд със затворен капак и оставяне на гравитацията на съставките, при което след извесно време получаваме материал, с който, например, да обогатим балконните си растения или да го дарим на приятел в нужда. При задълбочен интерес в сферата има информация какви отпадъци да не допускаме в компоста, защото разстройват флората му, например цитрусови елементи. 
Друга любопитна сфера е произвеждане на натурална козметика без никакви изкуствени добавки или вредни вещества, която може да бъде получена с вече познати ни масла, билки и естествени средства за почистване. Рецепти за тези природни магии могат да бъдат намерени от естетическата сфера чак до домакинството. Прочетете още за:
многократна употреба нулев отпадък рециклиране

  0 
  0