Как Вашингтон избра перфектния момент да атакува Huawei

Как Вашингтон избра перфектния момент да атакува Huawei

® pixabay.com

Миналата седмица в битката за добрия имидж на корпорацията се включи и нейният основател

Технологичният свят е в ступор. Какво се случва с Huawei? Отговорът - криза с главно К. Това сполетя китайския технологичен гигант Huawei през последните месеци, а лавината ? от проблеми сякаш няма намерение да утихне. Преди да поговорим какво предизвика всичко това, нека си припомним всички черни точки, които бяха написани на Huawei.

Ако има компания, която американското правителство да е критикувало особено остро през изминалите 12 месеца, това е Huawei. Властите в САЩ твърдят, че тя използва телекомуникационното си оборудване, за да шпионира не само Съединените щати, но и редица други страни по света. Според Тръмп и неговата администрация Huawei работи в тясно сътрудничество с Пекин и е основен инструмент за китайски шпионаж. На фона на тези опасения САЩ забрани ползването на телекомуникационното оборудване на Huawei за изграждането на инфраструктурата за новото поколение 5G мрежи. След призивите на Тръмп и други да направят същото видяхме реакция и от страна на Австралия и Нова Зеландия. Отзвук имаше и в Европа – от правителствата на Великобритания, Германия и други. Някои вече въведоха забрана.

Усилията на САЩ не свършиха тук. На 6 декември в Канада беше арестуван главният финансов директор на Huawei – Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на компанията. Тя е обвинена в подвеждане на международни финансови институции в лицето на няколко банки. САЩ твърдят, че Huawei е използвала неофициалното си дъщерно дружество Skycom, за да прави бизнес с телекомуникационни компании в Иран, нарушавайки американските и европейските санкции срещу страната. През декември Мън Уанджоу беше освободена под гаранция срещу сумата от 7,5 млн. долара. Тя остава в Канада, но Съединените щати се борят за екстрадицията ?, където тя може да бъде осъдена и да получи по 30 години затвор за всяко от обвиненията си.

Сякаш за да подхрани още повече жестоката реторика срещу компанията, се появи и обширен материал на Ройтерс. Информационната агенция е провела собствено дългогодишно разследване, което показва връзката на Huawei с компании, които са извършвали търговия в Иран и Сирия въпреки санкциите на САЩ. Ройтерс се позовава на документи, които сочат, че управляващите самите компании и техните сметки са и служители на Huawei.

Около празниците драмата сякаш затихна, до 11 януари, когато Полша арестува директора по продажбите на Huawei в страната и му отправи официални обвинения в шпионаж. Няколко дни по-късно китайският гигант го уволни, посочвайки, че той я е посрамил.
Най-важното – Huawei отрича абсолютно всяко обвинение, което ? е отправено до момента.

Миналата седмица в битката за добрия имидж на корпорацията се включи и нейният основател, 74-годишният Рън Джънфей, човекът, който почти никога не излиза от сянката на организацията, която е създал. В едно от особено редките си публични изявления, той коментира, че Huawei не шпионира за Китай.

Но в изявлението му имаше няколко ключови думи.

„Обичам своята страна, подкрепям комунистическата партия. Но аз няма да направя нищо, за да навредя на света. Не виждам тясна връзка между моите лични политически убеждения и бизнеса на Huawei", коментира той.

Не е тайна обаче, че Комунистическата партия и бизнесът в Китай вървят ръка за ръка, дотам, че са се сраснали. Ако искаш да имаш голяма компания там, трябва да си приятел на Пекин. Приятел във всеки един смисъл на думата.

В края на 2018 г. Китай дори представи списък с бизнесмени, на които благодари за сътрудничеството и развитието на икономиката. В него попадна и основателят на Alibaba Group Holding Джак Ма, което моментално проговори за сравнително лесното развитие на компанията до най-големия онлайн търговец в страната и ключов конкурент на Amazon.

Знаем добре и за гигантите от Силициевата долина, които искат да оперират в Китай, но Пекин ги посреща с думите: „Само по нашите правила. Съобразявайте се с цензурата и режима“. С тази стена от думи и регулации се сблъскаха вече и Apple, и Google, и други играчи.

Посланието на Пекин винаги е било: „Внимавайте, ние ви наблюдаваме“, така че не е изненада, че скандалът с Huawei расте. Тук трябва да включим и още един важен фактор – тя е най-голямата компания за телекомуникационно оборудване в света. Междувременно 5G ерата чука на вратата, а кандидатите да привлекат по-голяма част от пая не са малко.

Huawei значително изпреварва в чисто технологичен и технически аспект постигнатото от следващите я по петите Ericsson и Nokia, но сякаш никой от тях не успява да се възползва от кризата ?. Двата европейски играча в момента се радват на доста по-добра репутация, но това не значи, че могат да се борят с Huawei на телекомуникационния пазар в глобален мащаб.

5G мрежите носят толкова много бизнес възможности, а компанията, която успее първа да направи пробив в тази сфера, ще получи категорична пазарна доминация. По данни на Gartner броят на свързаните устройства ще нарасне от 23 млрд. в момента до 31 млрд. до 2020 г.

5G ерата обещава революционна промяна в технологичната индустрия – в начина, по който живеем, играем и как оперират редица индустрии. Тя значи и много по-голям трафик на данни, сред които и такива, които са особено ценни.

Ето защо не е изненадващо защо ударите срещу Huawei идват точно сега, на прага на една доста обещаваща революция. Със сигурност Вашингтон отдавна има подозрения за този шпионаж, но сякаш изчака точния момент, в който да използва този инструмент. И определено действа безмилостно. Пекин обаче няма да остане длъжен.


Прочетете още за:
huawei телекомуникации

  0 
  0