Исландска дизайнерка стимулира социалното дистанциране чрез шокиращи маски

Исландска дизайнерка стимулира социалното дистанциране чрез шокиращи маски

® Инстаграм

Ексцентричката заложи на отблъскващо изкуство в борбата срещу COVID-19.

По време на пандемия маските са обект на всякакви желания и стават причина за какви ли не фантазии. Доказателство за това е исландската дизайнерка с псевдоним Ирурари, която предлага да се носи маска, изобразяваща зъбата усмивка или няколко изплезени езика, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Идеята бе маските да са страховити, за да са съобразени с нареждането за социално дистанциране”, поясни 27-годишната дизайнерка, чието истинско име е Ир Йохансдотир. „На тези маски трябва да се гледа шеговито, защото те не осигуряват защита срещу новия коронавирус, но отдалечават хората и ги подтикват да спазват дистанция, свързана със сигурността."

В малкото ателие в индустриалната зона на исландската столица Рейкявик, което тя ползва под наем, кълбетата прежда са струпани на етажерка до бюро, върху което има десетина от нейните екстравагантни маски, украсени с няколко езика или зъби на вампири. До 10 часа труд са били нужни за създаването на всяка от маските, вдъхновени от филми, сериали и риалити шоута, които дизайнерката е гледала по време на самоизолацията си през месеците март и април. 

Маските са логично продължение на нейна колекция оригинални пуловери, създадена преди две години. Като всяко дете в Исландия Ир Йохансдотир се е научила да плете на 9-годишна възраст в училище. 

„Увлякох се по плетенето - четях комикси за Доналд Дък и непрестанно плетях. Но ситуацията в Исландия сега е далеч по-добра, следователно нямам никакво намерение да правя нови маски", разказа Ирурари, чиито произведения напоследък придобиха неочаквана популярност в социалните мрежи.

Още от творбите на дизайнерката можете да видите тук.

Прочетете още за:
COVID-19 маски мода

  0 
  0