Изкуствен интелект определи най-бързия състезател в историята на Формула-1

Изкуствен интелект определи най-бързия състезател в историята на Формула-1

® www.pikist.com

Тази година най-високият клас състезателни автомобили с отворени колела навършва 70 години. По случай юбилея на един от най-титулуваните световни шампионати организаторите, съвместно с Amazon Web Servicesа повериха на изкуствения интелект да определи името на най-бързия пилот в историята на състезанията.

 

С помощта на облачни технологии и машинно обучение, специална система Fastest Driver проанализира скоростта на състезателите, участвали във Формула 1 от 1983 г. насам. Бяха взети предвид само показателите на пилотите в квалификацията и в частта от уикенда, където е записана максималната скорост. Така изкуственият интелект получи извадка от стойностите с най-доброто време за обиколка.

 

Благодарение на технологията машинно обучение (Machine Learning (ML), Solutions Lab компютърът успя да пренебрегне променливата компонента на скоростта на самия болид, което направи крайното класиране най-правдоподобно. Работата е там, че колите на различните отбори могат да се различават значително по своите характеристики, а това би могло да повлияе на крайния резултат.

 

 

Първото място в класацията се падна на бразилеца Айртон Сена. През последните 37 години той стана най-бързият пилот във Формула 1. На второ място е германецът Михаел Шумахер. На трето място изкуственият интелект нареди англичанина Люис Хамилтън. Крайното класиране може да се промени, тъй като по искане на феновете на шампионата AWS ще преразгледа резултатите, като добави финландеца Хейки Ковалайнен и италианеца Ярно Трули.

 

 Прочетете още за:
изкуствен интелект машинно обучение Формула 1

  0 
  0