ЕС към Великобритания: Не проваляйте преговорите, нека сключим тази сделка!

ЕС към Великобритания: Не проваляйте преговорите, нека сключим тази сделка!

® pxfuel.com

Европейските лидери се събраха на двудневна среща на Европейския съвет, която се провежда на 15 и 16 октомври. Основна тема на съвета е постигнатият прогрес в преговорите с Великобритания относно сключването на търговска сделка.

Според информация на Ройтерс Европейския съюз ще призове преговорите да продължат през следващите две седмици, независимо че британският премиер Борис Джонсън постави срещата на европейските лидери като краен срок за договаряне на търговска сделка.

Източници, близки до британското правителство, цитирани неколкократно в медийното пространство, заявиха през последните няколко дни, че Великобритания няма да се оттегли от преговорите, въпреки малкия прогрес, който бе направен през последните седмици.

Основните оставащи противоречия между Великобритания и ЕС са споровете около правата за риболов в британските териториални води, правилата за държавна помощ за развитието на бизнеса във Великобритания, както и концепцията за „равнопоставеност" между Обединеното кралство и ЕС за равни условия за развитието на бизнеса от двете страни на Ламанша. Все пак има шанс за компромис по тези въпроси.

И двете страни започнаха политика на изявления, в които заявяват многократно готовността си за приключване на „преходния" период в отношенията между двете страни без споразумение. „Преходният" период изтича на 31 декември 2020 г., когато Великобритания ще напусне митническия съюз и единния пазар на Европейския съюз.

Единствената тема, по която и двете страни са на едно мнение, е, че сделка трябва да бъде сключена до края на месец октомври, за да има достатъчно време да бъде ратифицирана до края на годината.

Становищата и на двете преговарящи страни, че „искат сделка, но могат да се справят и без сключването на такава", звучат крайно нереалистично поради икономическите щети, които пандемията от коронавируса нанася с всеки изминал ден. Ако помислим рационално, то нито Европейският съюз, нито Великобритания биха искали да си създават сами нова икономическа криза, прибавяйки я към настоящата тежка рецесия, провокирана от COVID-19. Голям фактор при вземането на решения е също и политиката на всяка от страните.

От друга страна, Франция има голям интерес да запази правата си за риболов в британските териториални води и ще направи всичко възможно да получи компенсации в други области, за да се съгласи да приеме потенциална сделка с Обединеното кралство. Независимо от това, повечето от европейските лидери са готови да изпратят към Лондон сериозно послание, че времената, в които британската страна налагаше своето мнение, са приключили.

По искане на евролидерите всяко споразумение с Великобритания ще бъде скрепено със сериозни гаранции за изпълнение и механизми за противодействие, поради действията на правителството на Борис Джонсън, който успя да прокара през британския парламент „спорния" законопроект, даващ възможност на Великобритания да променя едностранно споразумението за напускане на Европейския съюз.Прочетете още за:
брекзит Великобритания Европейски съюз

  0 
  1