Видео среща на най-високо равнище между ЕС и Китай

Видео среща на най-високо равнище между ЕС и Китай

® pikrepo.comВ понеделник, 14 септември, ще се проведе видео среща между лидерите на ЕС и президента на Китай Си Дзинпин, на която двете страни ще обсъдят теми като климатичните промени, търговията помежду им, икономиката и ситуацията с COVID-19.
Първоначално срещата трябваше да се проведе на живо в германския град Лайпциг, но това бе отхвърлено като вариант поради пандемията от коронавирус.

От страна на ЕС представители на срещата ще са председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и германският канцлер Ангела Меркел.

Няма как да обсъждаме бъдещето на света, ако нямаме добра комуникация между ЕС и Китай", заяви Фон дер Лайен малко след първата видео среща с Китай, която се проведе на 22 юни тази година.

Жозеп Борел, който е върховен представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката на сигурност, заяви, че „Китай става все по-силен и напорист", като това развитие на азиатската държава „буди уважение и адмирации, но и страх и несигурност у ЕС".

Според експерти Европейският съюз си е научил урока и заема доста по-твърда позиция, защитавайки интересите и ценностите си в преговорите с Китай, който става все по-агресивен в икономически и политически план.

Китай и ЕС са едни от най-големите играчи в световната търговия. От 2013 г. насам двете страни се опитват да стигнат до споразумение, с което да позволят на своите инвеститори да получат достъп до пазарите на другата страна, като част от Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай.

Китайският министър на външните работи Уанг Йи заяви, че се надява преговорите да са плодотворни и че е възможно подобно споразумение да бъде сключено още до края на настоящата година.

За да се слючи това обаче, ЕС изисква от Китай гаранции, че азиатската държава ще спазва правилата за интелектуалната собственост, както и задълженията си като член на Световната търговска организация.

Друга основна тема на разговорите между двете световни икономически сили ще бъде тази за човешките права. Повод за нея са събитията в Хонконг, където китайската държава прие нов закон за сигурността.

Китай предупреди ЕС да не се намесва във вътрешните работи на страната, докато Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма намерение да прави компромиси с основните права и свободи на човека още по време на първата подобна видео среща за преговори на 22 юни 2020 г.

Срещата между ЕС и Китай ще засегне и въпроса за климатичните промени. ЕС приканва китайското правителство да предприеме политика на озеленяване на икономиката си, колкото се може по-скоро след 2050  г.
Няма такова нещо като въглища, които да не замърсяват околната среда", заяви Антониу Гутериш, генерален секретар на Организацията на обединените нации, по повод енергийната политика на Китай.

Прочетете още за:
Европейски съюз Китай преговори

  0 
  0