България се класира на 32-о място по икономическа свобода

България се класира на 32-о място по икономическа свобода

Индексът мери степента, в която политиките и институциите по света подкрепят икономическата свобода.


България се класира на тридесет и второ място в тазгодишната класация на Индекса за икономическа свобода в света, изследван от института „Фрейзър". Това съобщава Институтът за пазарна икономика, който е местен партньор на института „Фрейзър" и член на Мрежата за икономическа свобода.

Тазгодишното издание на класацията отразява данните за 2018 г. Индексът, издаван от института „Фрейзър“ от 2000 г. досега, мери степента, в която политиките и институциите по света подкрепят икономическата свобода.

Най-висок резултат - 9,56 от 10, страната ни традиционно получава в подиндекса „Стабилни пари", тъй като валутният борд остава гарант за стабилността на лева. Добър резултат България постига и в подиндекса „Свобода на международната търговия" - 8,47. ИПИ отбелязва, че това се дължи на членството си в ЕС, заради което категориите за мита и регулаторни пречки пред търговията са с висока оценка. 

В подиндекса „Регулации" се наблюдава леко подобрение, отчитат от института. България получава най-ниските оценки в този подиндекс за административните изисквания за правене на бизнес, както и поради наличието на корупция. 
Най-слабо страната се представя при безпристрастността на публичната администрация (4,75 от  максимални 10) и административните изисквания (4,52), като при тях има и видимо влошаване през последните години. Изследването отбелязва и значителни проблеми при регулациите около назначаването и освобождаването на работници, както и с минималната заплата, като и при тези регулации на трудовия пазар има спад на оценката. Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната получава максималните резултати.

Подиндексът „Правна система и право на собственост" отчита 5,92 и остава най-слабият аспект на икономическата свобода у нас. В компонента „Размер на правителството" класирането на България се влошава в резултат на по-ниската оценка на държавното потребление, високите държавни разходи и бюджетни трансфери и субсидии.

Според ИПИ двата проблематични подиндекса за България (съдебна система и размер на правителството) освен че са с най-ниски оценки през годините, са и тези, които не регистрират значително подобрение. Това обезсилва донякъде останалите промени, които се наблюдават в областта на търговията и регулирането, смятат от института.

Подреждането на страните лидери по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура – на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53). Челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, които се намират в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.Прочетете още за:
изследване ИПИ статистика

  0 
  0