Безплатен обяд като мярка за стимулиране на икономиката

Безплатен обяд като мярка за стимулиране на икономиката

® euronews

Във Франция вече са отворени над 400 хиляди предприятия и магазини. Жителите на големите градове изпитват върху себе си новите правила за поведение в обществения транспорт: задължително носене на маски и поддържане на дистанция.

В Англия някои от мерките за изолация бяха отменени едва в сряда. Строителните обекти, фабриките, предприятията, чиито служители не могат да изпълняват задълженията си от дома, възобновиха работа. На гражданите бяха разрешени дълги пътувания и отдих сред природата. Но тези мерки все още не се прилагат в други части на Обединеното кралство - Уелс, Шотландия, Северна Ирландия.

В Италия, на брега на Тиренско море, сърфистите празнуват премахването на карантинните мерки.  Но също така има и забележим скок на нови заразявания в страната - преди всичко в най-засегнатия регион, Ломбардия.

Властите на италианския Тирол обаче изпреварват графика за облекчаване на карантината, установен от правителството, като подчертават автономния си статус: там вече се отварят барове, ресторанти и фризьори - много по-рано, отколкото в останалата част на Италия. Този алпийски регион не беше засегнат толкова много от коронавируса, но ударът върху икономиката се оказа много тежък: според някои прогнози - до 11% от БВП.

А властите на австрийската столица намериха начин да помогнат за възстановяването на ресторантьорския бизнес: жителиte на Виена ще получат ваучери на стойност 25 евро. Кафенетата ще отворят този петък, но ваучерите ще бъдат раздадени на гражданите към средата на юни, когато ситуацията стане още по-стабилна.


Прочетете още за:
икономика мерки стимул

  0 
  0