Американските фондови индекси отбелязаха спад след забраната на TikTok и WeChat

Американските фондови индекси отбелязаха спад след забраната на TikTok и WeChat

® pixabay

Забраната за изтегляне на китайските приложения WeChat и TikTok в САЩ започва да действа на 20 септември 2020 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който забранява „всякакво предоставяне на услуги за разпространение и подкрепа" на WeChat и TikTok в САЩ от 20 септември.

Актуализациите на тези приложения чрез американски онлайн магазини също са забранени. Указът се прилага и за „всяко предоставяне на услуги“ чрез WeChat „с цел превод на пари или обработка на плащания“ на американска територия.

И в петъчната търговия причина за спада на Уолстрийт бяха продажбите на акции на технологични гиганти като Apple Inc, Microsoft Corp, Amazon.com Inc и компанията майка на Google - Alphabet Inc. Трябва да се има предвид, че именно рязкото поскъпване на техните акции от мартенските дъна беше в основата на силното възходящо рали на Уолстрийт от март насам, но последвалите техни продажби доведоха до низходяща корекция на американските фондови борси през последните седмици.


Анализатори посочиха, че инвеститорите продължават започналата неотдавна миграция  от силно поскъпналите през последните месеци акции на американските технологични гиганти към акции в други сектори.


Китай излезе с официална позиция по повод забраната на WeChat и TikTok: „Китай призовава САЩ да се откажат от сплашването, незабавно да прекратят действията си и да поддържат справедливи и прозрачни международни правила и ред. Ако САЩ продължат да настояват на своето, Китай ще предприеме необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на китайските компании."

В същото време броят на изтеглянията на приложението WeChat на устройства с iOS в САЩ нарасна дни преди блокирането му, 
съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от SensorTower.


Прочетете още за:
TikTok акции финансови индекси

  0 
  1