Американските власти нарекоха Tik Tok "заплаха за националната сигурност"

Американските власти нарекоха Tik Tok "заплаха за националната сигурност" Снимка: The Verge

Но очевидно няма да се отърват толкова лесно от популярното видео приложение

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди, че администрацията на Байдън разглежда китайската социална мрежа TikTok, собственост на компанията ByteDance, като заплаха за националната сигурност на страната, съобщава Lenta.ru.

Блинкен заяви, че съществуват различни методи за справяне с тази заплаха и че тя трябва да бъде премахната. Той направи тези забележки по време на изслушване в Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ.

По-рано през март Комитетът за чуждестранни инвестиции (CFIUS), възглавяван от Министерството на финансите, изпрати съобщение до TikTok , изискващо китайските собственици на приложението да продадат акциите си.

В отговор на това ByteDance съобщи, че 60% от акциите му са собсвеност на глобални инвеститори, 20% - на служителите и 20% - на основателите.

КЕШ Медия припомня, че бившият президент Доналд Тръмп също се опита да забрани TikTok в САЩ, но решението му беше блокирано от американските съдилища. В момента повече от 100 милиона жители на САЩ използват популярното видео приложение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: