Алтернативно месо ще ни спаси от нова пандемия

Алтернативно месо ще ни спаси от нова пандемия

® www.pikrepo.com

Нека първо споменем как се създаде SARS-CoV-2, коронавирусът, причиняващ грип COVID-19. А и много други висуси, които са около нас през последните години. Мястото са така наречените китайски „мокри пазари“ - комплекси от сергии, продаващи риба, месо и диви животни. Това място е уникален епицентър за предаване на потенциални вирусни патогени. И всички пациенти, които се появиха COVID-19 в края на декември, имаха връзки с пазара на морски дарове в Хуан, Ухан, Китай. 


Допринася ли мащабното земеделие за болестите при човека? 

Стопанствата хранят света. По-голямата част от стопанствата са семейни и фермерите се грижат добре за животните. Но съвременното фермерство не е без своите проблеми. Животните в големите ферми често са болни, заразени и се отглеждат на малко разстояние помежду си. Това осигурява перфектна среда за размножаване на вируси и за преминаване от отслабен гостоприемник към човек.   

Тези ферми имат лоша дезинфекция. Животните са на лоша диета, плюс прием на антибиотици. Животинските отпадъци замърсяват водните пътища, използвани за напояване на културите. Бактериите и вирусите се разпространяват в културите. Всъщност три четвърти от възникващите заболявания при хора се появяват отчасти от такива зоонотични патогени, включително чума по свинете, болест на лудата крава, вирус на ебола, хантавируси, вирус на нипа и птичи грип.  

Влажните пазари и някои мащабни стопанства увеличават шансовете за пандемия. Не актът на ядене на месо причинява пандемии. А условията, при които поставяме животните в плен, водят до болести.   


Какви стъпки можем да предприемем? 

Изключителна мярка, която бихме могли да предприемем, за да смекчим условията, водещи до зоонотични патогени, би било да забраним консумацията на месо. Но месото е част от културата на много хора. В някои области месната диета може да бъде по-изгодна от веганската. И много от нас просто обичат вкуса на месото. Така че политически и социално това изглежда много малко вероятно. 

Друг подход би могъл да бъде подобряване на условията във фермите. Това би било скъпо за стопанствата. С нарастването на средната класа в света търсенето на месо се очаква да се удвои до 2050 г. Само ако имаше начин да се направят продукти, които имат вкус на месо и са рентабилни, без да е необходимо да зависят от добитъка... 


Нова ера на ферментацията 

С последните постижения в технологиите има начин да се насладите на „месо" без животното. Ферментацията е вековният процес на използване на културите за превръщане на захарта в храна. Така правим хляб, вино, сирене и бира. Прилагайки най-новите открития, можем да направим храна, която е по-питателна, далеч по-устойчива и с по-добри вкусове, в сравнение с конвенционалното земеделие. 

Райън Бетенкурт, основателят на Wild Earth и IndieBio, прогнозира, че „по-голямата част от фермите за говеждо и млечно производство в САЩ ще изчезнат до 2035 г. поради напредък в селското стопанство“. 

Райън цитира доклад от мозъчен тръст, който формира неговите убеждения за това как индустриалното животновъдство ще бъде дълбоко нарушено от ферментационната биология. Според доклада производството на протеини чрез ферментация ще бъде 10 пъти по-евтино от всеки друг животински протеин до 2035 г. Използвайки програмируема биология, изследователите могат да произведат протеини, имитиращи точния вкус и текстура на месото. Това ще има големи последици за световната икономика и за фермерите. 

В момента пазарите на говеждо и млечно производство са комбинирана индустрия от 400 милиарда долара. При сегашните темпове на напредване на ферментацията, пазарът на говеждо месо може да бъде със 70% по-малък до 2030 г. и фермерската промишленост може да загуби 600 000 работни места. За щастие ферментационната индустрия в САЩ може да създаде общо 700 000 работни места.  

Преходът към по-устойчива форма на земеделие изглежда не само икономически и екологично разумен, но и неизбежен. Времевата рамка за преход към по-свежа, по-здравословна, по-евтина, екологично по-безопасна алтернатива зависи от отвореността на потребителите и готовността да се адаптират към по-новите възможности. На пазара на месо нарастващото търсене на месо, заедно с трудностите на големите ферми, сигнализират за устойчива алтернатива.    


Нов избор за потребителите 

Редица компании предлагат вкусни екологични алтернативи на потребителите. Разработени са алтернативни банички за бургер, които се продават в Costco, Burger King и големите магазини. Сега пазарът на млечни продукти в САЩ представлява 15 процента от общия пазар на млечни продукти с впечатляващ растеж от година на година. 

Дори храната за домашни любимци се променя. Компанията на Райън Бетенкурт - Wild Earth, произвежда растителна храна за кучета. 

Като общество ние трябва да бъдем по-разкрепостени, за да опитаме алтернативи и да разберем влиянието на настоящия ни избор върху околната среда и възникващите заболявания. Трябва да подкрепяме устойчиви методи при разработването на по-безопасни месни продукти. Възможно е да не е време да преминем изцяло към новото технологично месо, но е време да се създадт алтернативи на пазара, така че потребителите да могат да направят избор. Време е да произведем по-евтино, по-безопасно за околната среда и без пандемия месо.     

Прочетете още за:
вирус месо ферментация

  0 
  0