Русия разпореди медицински прегледи и тест за наркотици за чужденци

Русия разпореди медицински прегледи и тест за наркотици за чужденци Снимка: expatica.com

Нов закон в Рускта федерация изисква чуждите граждани и дългосрочно пребиваващите да дадат пръстови отпечатъци и периодично да се изследват за редица заболявания.

Президентът Владимир Путин подписа закона през юли, като изискването за пръстови тпечатъци вече е в сила, но от 1 март 2022 чужденците ще трябва да си правят тестове за ХИВ, СПИН, туберкулоза, проказа и сифилис, както и за „наличие или отсъствие“ на наркотични или психотропни вещества и нови потенциално опасни психоактивни субстанции, съобщи ВВС.

Очаква се медицинските прегледи да включват кръвни тестове, рентген и компютърна томография. Чуждестранните работници ще трябва да ги правят в миграционния център Сахарово на 80 км от Москва.

Няколко бизнес групи възразиха срещу закона. Мика Бойстер от Асоциацията на германските журналисти посочи, че здравето на чуждестранните журналисти няма нищо общо с руското правителство. Матиас Шеп, председател на Германско-руската търговска камара в чужбина призова за смекчаване на изискванията и пред руски медии нарече закона "разочароващ и възмутителен". Министерството на външните работи в Берлин заяви, че ще изрази опасенията си пред властите в Москва, а посланикът на САЩ Джейсън Ребхолц нарече закона "ксенофобски" и заяви, че изискванията затрудняват живота на чужденците в Русия. 

В отговор на реакциите, здравното министерство на Москва оповести, че се готви да направи разяснения „предвид опасенията, възникнали от тълкуването на закона“. Ведомството отрече слуховете, че чужденците ще трябва да повтарят проверките на всеки три месеца, но не посочи какво предполага израът „да се изследват редовно”. От изискванията на закона са освободени дипломати или членове на международни организации и техните семейства, белоруски граждани и деца под шест години.

Законът се позовава на санитарната и епидемиологичната сигурност на Русия, но критиците му подозират, че е по-скоро дискриминативен, отколкото здравен. Опасенията за това са предизвикани от сравнително лошото състояние на руските здравни служби, както и от несигурната защита на личните данни в Русия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: