Защо се покачва цената на златото и какво трябва да знаем за инвестирането в ценния метал

Защо се покачва цената на златото и какво трябва да знаем за инвестирането в ценния метал Снимка: CNBC

Златото поскъпна по-рано този месец над 1800 долара за унция, преодолявайки важен психологически праг, който не бе достиган след 2011 г.

Сега, тъй като коронавирусната несигурност продължава да изтласква ценния метал по-високо, някои експерти предполагат, че златото може да удари рекордно високи стойности. Това накара много хора да се чудят дали сега е най-подходящото време за инвестиране.


Защо има оживление на пазара на злато?


Досега златото е нараснало с около 19%, тъй като по-ниските лихвени проценти и стимулите на централната банка надхвърлят съществуващия възходящ импулс за благородния метал. Обикновено златото се разглежда като актив със „сигурно убежище" във времена на несигурност, тъй като е по-малко променливо от други инвестиции, като акции. Нещо повече, металът се придвижва обратнопропорционално спрямо щатския долар, което означава, че когато зелената валута се движи по-ниско - както е напоследък - златото се движи по-високо.


Сегашният спад на коронавируса обаче е малко по-различен. Дори случаите на COVID-19 да нараснат и икономическите данни да се влошат, пазарите на акции продължават да се увеличават. Камерън Александър, директор на търсенето на метали в компанията за пазарни данни Refinitiv, заяви, че това е накарало златото да навлезе в нова търговска територия.


Златото се дърпа в две посоки: Едната е несигурността - казва Александър, като се позовава на все още нарастващата пандемия. - Но акциите все още се справят много добре.


Цените се покачват


Тъй като пандемията разтърси пазарите в края на март, златото също претърпя разпродажба, тъй като инвеститорите се втурнаха да освободят пари. Оттогава обаче купувачите се връщат към златото, виждайки го като сигурно обежище за парите си. Досега тази година притокът на фондове, търгувани с физическа борса (ETFs) в световен мащаб, е около 12 милиарда долара, сочат данните на BlackRock iShares.


Има експерти обаче, които прогнозират по-високи колебания занапред. „Не бих се изненадал да видя златото да подложи на тест най-високите си стойности, установени през 2011 г. - около $ 1900 за унция“, казва Томас Тау, ръководител на инвестиционната стратегия на APAC iShares в BlackRock. Миналия месец Банката на Америка подкрепи подобна прогноза за високи стойности на златото. През април банката заяви, че благородният метал може да удари 3000 долара за унция. Стратегът на BofA Securities Майкъл Уидър заяви, че скокът ще бъде подхранван от продължаващата глобална несигурност - поне през следващите няколко години.


В момента има страшно много притеснения [за поддържане на златото] - заяви Уидър. - Имаме нужда от малко повече видимост, преди цените на златото да започнат да достигнат най-високите си нива.“


Сега ли е моментът за покупка?


Тази възходяща перспектива предполага висока потенциална възвръщаемост напред. Но при цените, които вече са при многогодишни максимуми, входните разходи също са значителни. Това повдига въпроса кога да се купува. Въпреки това Алберт Ченг, изпълнителен директор на Сингапурската асоциация Bullion Market, заяви, че въпросът трябва да бъде перефразиран от „кога“ на „колко"?“


Няма подходящо време за закупуване на злато", каза Ченг, който вижда активът да достигне 2000 долара за унция до края на годината. „Всеки инвеститор трябва да има злато в портфолиото си." Обикновено финансовите съветници препоръчват разпределение на злато от 1% до 5% от цялостното портфолио на хората. Чен каза, че това може да се измести по-високо от 5% до 15%. „Златото остава много малка част от портфолиото на повечето хора. Но дори увеличението от 1 до 2% може да има масивен ефект“, заяви Александър от Refinitiv.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: