По следите на най-голямата данъчна измама в Германия след войната

По следите на най-голямата данъчна измама в Германия след войната Снимка: aa.com.tr

Швейцария ще екстрадира германец, заподозрян в мащабни данъчни измами

Федералният наказателен съд потвърди, че ще удовлетвори искането на Германия за екстрадирането на немския  финансист Хано Бергер. 71-годишният е обвинен, че е играл ключова роля в дългогодишна престъпна практика и жонглиране с данъчното законодателство. 

Скандалът, известен като "cum-ex", е най-голямата следвоенна финансова измама в Германия. Тя включва схема за търговия с акции, която според властите е струвала на немските данъкоплатци най-малко € 400 милиона, съобщава swissinfo.ch.

Според немската прокуратура, Хано Бергер, германски данъчен инспектор и данъчен съветник, е популяризирал схемата. Моделът залага на бързо търгуване на акции на големи компании сред кръг от банки, инвеститори и хедж фондове, за да се създаде впечатлението за множество собственици, всеки от които има право на данъчна отстъпка. Но тъй като собствениците практически се броят на пръсти, въпросните данъчни облекчения всъщност са били получавани чрез измама.

Практиката процъфтява между 2005 и 2012 г., период, който включва годините след финансовия крах, когато много банки бяха спасявани от държавата. След стабилизирането на банковата система, вратичката, която насърчаваше този тип търговия, е затворена.

Бергер е арестуван в Швейцария миналия юли въз основа на искане за екстрадиция от Германия. Той е адвокат и винаги е отричал каквито и да е нарушения.  В разговор с Reuters Бергер казва, че всичко, което е направил, е в рамките на закона.

Решението на Федералния наказателен съд, което може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Швейцария.

Данъчната измама "cum-ex" е обект на множество разследвания в цяла Германия, докато правителството се опитва да си върне милиарди евро несъбрани данъци, с които е ощетена държавата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: