Екстремна магнитна буря може да обхване Земята за необичайно дълго време

Екстремна магнитна буря може да обхване Земята за необичайно дълго време Снимка: mashable.com

Учени предсказаха настъпването на най-мощната геомагнитна буря на планетата за последните месеци

Вчера в 12:00 часа геомагнитните смущения рязко скочиха от два бала до четири по деветобалната скала, а в 21:00 часа снощи бурята се засили и достигна своя връх от пет бала. 

Днес от полунощ до 6:00 ч. бурята ще утихне първо до четири, след това до три, и накрая до спокойните два бала – геомагнитният фон ще се успокои. Въпреки това, както казват учените, това е само затишие пред истинска екстремна буря.

Най-мощният скок на геомагнитната активност се очаква в неделя, 26 декември. През целия ден, до вечерта, фонът ще бъде спокоен, на ниво от два бала, но в 18:00 смущенията рязко ще се повишат до пет бала. Аномалната пет-балова буря ще бушува необичайно дълго цели два дни ще се задържи на пет бала, а може би дори по- висока, тъй като прогнозата е предварителна. Чак във вторник, 28 декември, в 18:00 часа, магнитната буря ще започне да намалява.

Въпреки това, според прогнозата на учените, до края на декември геомагнитният фон няма да падне под три бала – може би това ще са последиците от аномалната двудневна буря. 

Препоръчва се в дните с магнитни бури метеочувствителните хора да следят за рациона си, като се откажат от вредните храни, да прекарват повече време на чист въздух, да си осигурят дълъг и здрав сън, да не се претоварват физически и психически. Хората, страдащи от високо или ниско кръвно налягане, в такива дни се съветват да останат вкъщи и да лежат повече. Като превантивна мярка за метеочувствителните, лекарите съветват да се спазва здравословен начин на живот.

          Източник: prufy.ru

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: