На Церера ще може да се живее, но планетата има и други особености

На Церера ще може да се живее, но планетата има и други особености Снимка: ferra.ru

Освен това, неотдавна се появиха нови данни за тази планета

За първи път тази планета е открита в началото на XIX век. Но оттогава се появи много нова информация за нея, се съобщава в материал на Life.

                                                                                               Церера долу вляво, сравнена със Земаат и Луната

През 1801 г. астрономът Пиаци открива с помощта на телескоп малка точка - планета, която нарича Церера. През 2006 г. тази планета получава статут на джудже. Тя също така има много особености.

На Церера има вода и може да се живее. 

Благодарение на изследването на планетата от 2015 до 2018 г. учените успяват да научат много нови неща за нея. По състав тя прилича на Марс, Земята, Меркурий, Венера, но плътността й е много по-ниска. Върху кората на планетата присъстват много сол и вода, а също и криовулкани, които изригват кал, солена вода, летливи материали. И най-важното - на Церера има вода, по-специално, тя съставлява 25% от планетата. Интересното е, че водните запаси тук са повече, отколкото на Земята. Също така, както отбелязват специалистите, тя е по-подходяща от останалите планети за заселването на хора на нея.

Гравитационна аномалия и други характеристики. 

Апаратът "Рассвет", намиращ се през 2018 г. на Церера, преди да се изключи, предава на Земята данни за планетата. Оказва се, че вътрешните области на тази планета съдържат леки материали, включително воден лед.

Възможността за колонизация на Церера. 

Въпреки че учените смятат, че човек може да живее на тази планета, все още не е известно как ще му повлияят особеностите на Церера. Тя няма магнитно поле, а гравитацията йе 36 пъти по-слаба от тази на Земята. Освен това, денонощието тук е само 9 часа. Освен отва, на планетата непрекъснато се отбелязват различни странни гравитационни аномалии, които могат да предшестват откриването на още една, девета планета на Слънчевата система.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: