Израелски учени "отгледаха" човешко ухо

Израелски учени "отгледаха" човешко  ухо

Израелски учени от Медицинския център Технион и Шиба са направили пробив, „отглеждайки“ човешко ухо, пише The ​​Jerusalem Post

Изследователите комбинирали техники за печатане на органи, тъканно инженерство и използвали човешки клетки, за да създадат персонализиран имплант за възстановяване на неправилно развили се уши.

Използвайки 3D печат, учените създали биоразградим скелет на бъдещото ухо, върху което е отгледан имплантът. Върху този скелет били поставени стволови клетки и хондроцити - клетките, които изграждат хрущяла в човешкото тяло. Скелетът имал малки дупки, които позволявали на клетките да се съединяват, да се прикрепят една към друга и да образуват хрущял.

Изследователите наблюдавали как ухото "расте" в лабораторията в продължение на около 6 седмици. След това ухото било успешно имплантирано в мишката.

Този пробив ще помогне в борбата с микротия - вродено недоразвитие на ушната мида. Тази патология е доста рядка и се среща при 01-03% от новородените. За да коригират дефекта, хирурзите традиционно използват тъкан от ребрен хрущял, което било свързано с определен риск. Новият метод, разработен от израелски учени, ще улесни значително подобни операции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: