Арестуваха и освободиха заподозрян за убийството на Джамал Хашоги (обновена)

Арестуваха и освободиха заподозрян за убийството на Джамал Хашоги (обновена) Снимка: scroll.in

Задържаният мъж от Саудитска Арабия е заловен във вторник на парижкото летище "Шарл дьо Гол".

Смяташе се, че Халед Аед Ал-Отайби, 33 годишен, е един от 26-те саудитци, издирвани от Турция, заради убийството на Хашоги. Бившият офицер от саудитска кралска гвардия пътувал под собственото си име и бил задържан под стража, съобщи радио RTL.

Джамал Хашоги, известен критик на правителството в Рияд и дисидент, беше убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г. по особено варварски начин, припомня ВВС.

Според Саудитска Арабия, Хашоги, който работеше за Washington Post, е бил убит при "нечестна операция" от екип агенти, изпратени да го убедят да се върне в кралството. Турски служители обаче казват, че агентите са действали по заповед от най-високо ниво на саудитското правителство. 

Ужасяващата насилствена смърт на журналиста-дисидент предизвика митинги и демонстрации в Турция и по света. Списание TIME обяви Джамал Хашоги за „Личност на годината“ за 2018,  а американският Сенат излезе с резолция, която директно обвини саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, че е поръчал убийството. 

Риад прие това като „намеса във вътрешните работи въз основа на недоказани твърдения”, но още тогава заяви, че при евентуално задържане на виновните, процесът трябва да се води в Саудитска Арабия. 

Разследване на ООН също доказа, че убийството на известния журналист Джамал Хашоги е дело на официални саудитски служители.

В сряда вечерта обче, Еuronews излезе с нови данни за ареста на Ал-Отайби. Говорител на френската полицията заяви, че Ал-Отайби е бил задържан въз основа на турска заповед за арест, но главният прокурор на Франция заяви по-късно, че арестуваният "не е издирваният от Турция". Парижката прокуратура също потвърди, че заповедта не се отнася за заподозрения и че той е бил освободен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: