"Омикрон" полетя из САЩ: в 10 щата вече е открит новия щам на коронавируса

"Омикрон" полетя из САЩ: в 10 щата вече е открит новия щам на коронавируса Снимка: ferra.ru

Успоредно с това започна да нараства и заболеваемостта от "Делта"

В САЩ за кратък период от време броят на случаите на коронавирус бързо се е увеличи. При това в най-малко 10 щата вече са идентифицирани случаи на заразяване с новия щам "омикрон", съобщава The Wall Street Journal.

Много от заболелите "донасят" новия щам от Южна Африка. Такъв например е първият случай в САЩ, когато "омикрон" беше идентифициран при човек, завърнал се от Южна Африка през третото десетдневие на ноември. И тук всичко е стандартно. Но лекарите предполагат мълниеносно заразяване с новия щам поради факта, че в два щата - Минесота и Хавай, той е открит при хора, които не са напускали пределите на страната.

Както съобщи ръководителят на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ Рошел Валенски, засега "делта" преобладава, но колко бързо ще се промени ситуацията, не е ясно. 

Също така, според нея в страната отново започва да се наблюдава ръст на заболеваемостта: от четвъртък, 2 декември, в САЩ са идентифицирани 138 хиляди нови случаи на инфекция, докато в понеделник, 29 ноември, те са били 102 хиляди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: