Китайска тенис звезда обвини висш политик в сексуално насилие

Китайска тенис звезда обвини висш политик в сексуално насилие Снимка: taiwannews.com

В китайската социална платформа Weibo двойната тенис-шампионка на двойки от „Уимбълдън” (2013) и „Ролан Гарос” (2014) Пенг Шуай казва, че бившият вицепремиер Джан Гаоли я е „принудил“ да има сексуални отношения с него.

Това е първото подобно обвинение към висш политически лидер в Китай. Джан Гаоли, 75-годишен, е вицепремиер на Китай от 2013 до 2018 г. и близък съратник на китайския президент Си Дзинпин. 

За момента обвиненият не коментира твърденията, а публикацията на Пенг Шуай е изтрита от социалната медия. Ограничени са и китайските търсачки при опити за информация за тенисистката, която беше номер едно на двойки заеднон с тайванската тенисистка Хсие Су-уей, съобщава ВВС. 

„Г-н Джан, знам, че ще кажете, че не се страхувате, но дори свидетелството ми да е като сблъсък на канара с малко камъче, или път към самоунищожение, ще кажа истината за Вас”, написа Пенг Шуай в публикацията си.

Тя казва, че е била поканена в дома на Джан Гаоли, за да играят тенис, но той я е принудил да имат сексуални отношения. „Онзи следобед не дадох съгласието си и не можах да спра да плача“, написа Пенг Шуай. Тя признава, че няма доказателства за твърденията си, но и че е невъзможно да има, защото винаги е била проверявана за записващи устройства. 

Публикацията на тенис звездата, която в момента е на 35 години, е най-новото съобщение за подобен случай. Популярната телевизионна водеща, Джоу Сяосюан през 2018 г. публикува онлйн есе срещу известен телевизионер с подобни обвинения. Публикацията ѝ отприщи поток от съобщения от жени за сексуален тормоз. Джоу Сяосюан дори заведе дело, което през септември тази година беше прекртено

Китайските съдилища рядко разрешават изслушвания по такива дела, макар че съвсем скоро Китай прие закон, който ясно формулира сексуалния тормоз, но бързите реакции към публикацията на световноизвестната тенисистка показват, че гласността и по подобни поводи не е приоритет в китайската действителност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: