Британските политици са под засилена охрана след убийството на Дейвид Еймс

Британските политици са под засилена охрана след убийството на Дейвид Еймс Снимка: fbu.org.uk

Лидери от целия политически спектър отдадоха почит на убития.

Член на парламента от 1983 г., 69-годишният консерватор Дейвид Еймс беше нападнат с нож преди редовната си петъчна среща с избиратели в църквата в градчето Лий он Си в графство Есекс. 

Нападателят, който е бил сред дошлите за срещата, се приближил до депутата и без да каже дума, му нанесъл 17 прободни рани. После седнл и изчакал дошлия след минути полицейски екип. Арестуван е без съпротива. Ножът, оръдие на убийството, е открит на местопрестъплението.

Парамедици и екип на изпратения медицински хеликоптер са реанимирали сър Дейвид Еймс повече от два часа, но политикът е издъхнал. 

Полицията смята убийството за терористичен акт, свързан с ислямския екстремизъм. Нападателят е 25-годишният Али Харби Али, британски гражданин от сомалийски произход. 

Според BBC преди няколко години Али е посещавал за кратко програмата за предотвратяване на тероризма Prevent. Учители, общественици и служители от Националната здравна служба могат да насочват хора за участие в програмата. С тях работят местната полиция, социални работници и други експерти. Участието в Prevent е доброволно и не се смята за наказателна санкция. 

Според MI5, официално Али не е бил „обект на интерес“. За момента полицията смята нападението за индивидуален акт, но същевременно служители на реда са обискирали три адреса в Лондон. Разследването продължава.

Сър Дейвид е вторият депутат, убит през последните години, след убийството на лейбъристката Джо Кокс през юли 2016 г. Последната атака поражда опасения за безопасността на депутатите, много от които провеждат срещи със свободен достъп в избирателните си райони

„От вчера контактуваме с всички депутати, информираме се за местонахождението и работата им в техните избирателни райони. Искаме да се уверим, че могат да работят открито, но в безопасност”, каза министърът на вътрешните работи Прити Пател.  Тя нарече Дейвид Еймс "човек от народа, загинал, вършейки работата си, която е обичал".

Популярен политик, за 38 години сър Дейвид Еймс е спечелил  всички избори след първото си влизане в парламента. Преди да започне политическата си кариера е бил учител и консултант по набиране на персонал. Не е заемал министерски постове, но е участвал в десетки правителствени комисии. 

Като политик Дейвид Еймс има репутацията на „истински джентълмен” и човек, способен да балансира отношенията между колегите си. Загиналият е баща на пет деца,  Вярващ католик, сър Дейвид Еймс е открит противник на смъртното наказание, абортите и еднополовите бракове. За политическата си и държавна служба през 2015 г. е удостоен с рицарско звание.

„Той беше един от най-милите и фини хора в политиката” заяви министър-председтелят Борис Джонсън и допълни че Дейвид Еймс е инициирал и подкрепил приемането на много закони в полза на най-уязвимите в обществото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: