Климатичните промени вече са медицинска диагноза

Климатичните промени вече са медицинска диагноза Снимка: dawn.com

Канадски лекар диагностицира първия пациент в света като страдащ от „изменение на климата”.

По преценка на Световната здравна организация, в световен мащаб климатичните промени са причина за 150 00 смъртни случая годишно. Но въпреки стресиращата статистика, за първи път изменението на климата е посочено като причина за страдание от медицински специалист.

През юни, когато температурите в Канада удариха рекорд от почти 50°С, починаха стотици хора. Съдебни медици в провинция Британска Колумбия смятат, че над 570 от тези внезапни смъртни случаи са „свързани с горещините“, въпреки многобройните мерки – снабдяване на населението с безплатна вода и поставяне на охлаждащи душове директно на улиците.

Според д-р Кайл Мерит, лекар в спешно отделение на болница в Британска колумбия, пациентката му е получила затруднения в дишането след историческата гореща вълна, обхванала Канада това лято. Той заяви, че диагнозата му е опит да определи това, което наблюдава, съобщава Euronews Green.

„Ако не търсим основната причина и лекуваме само симптомите, просто ще продължим да изоставаме все повече и повече“, каза д-р Мерит пред Glacier Media.

Пациентка, която живее в каравана без климатик, има астма, диабет и известна сърдечна недостатъчност. „Всичките ѝ здравословни проблеми се влошиха и наистина е трудно да не се обезводни“, обяснява лекарят от спешната помощ, 

Изгарящите температури разпалиха множество горски пожари в региона, което се изрази в  43 пъти по-лошо качество на въздуха от „приемливите“ нива през юли и август.

„Ние сме в спешното отделение, ние се грижим за всички, от най-привилегированите до най-уязвимите, от люлката до гроба, ние виждаме всички. И е разочароващо да видим, че хората, особено най-уязвимите в нашето общество, са засегнати", казва д-р Мерит.

Марина Романело, сътрудник на международното медицинско списание Lancet’2021, посветено на връзките между здравето и климатичните промени, приветства д-р Мерит за „много мъдрото решение“.

„Медицинските специалисти започват да дават гласност на факта, че изменението на климата всъщност представлява опасност за здравето. Изключително важно е чрез проучвния да установим кои смъртни случаи се дължат на климатичните промени, защото така в крайна сметка ще определим количественото измерение на щетите върху здравето ни, предизвикани от климатичните промени”, казва тя пред Euronews Green.

Д-р Мерит и негови колеги, които споделят опита си във връзка с кризата в климата, стартираха инициатива, наречена „Лекари и медицински сестри за планетарно здраве“. Те заявиха, че ще работят за „по-добра защита на човешкото здраве чрез защита на планетата“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: