Ваксина от ново поколение ще блокира размножаването на коронавируси

Ваксина от ново поколение ще блокира размножаването на коронавируси Снимка: https://pixabay.com/

Следващото поколение ваксини срещу COVID-19 трябва да създаде имунен отговор не срещу шиповия протеин, към който са насочени повечето съвременни ваксини, а срещу репликационните протеини

Това заключение са направили учени от Обединеното кралство и Сингапур. Този тип ваксина активира клетките на имунната памет, известни като Т-клетки, които убиват вируса, още при навлизането му в организма.

Според авторите те ще бъдат ефективни срещу цялото семейство коронавируси, включително срещу всички нови щамове на SARS-CoV-2, които могат да се появят в бъдеще. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.

Изследователите са изследвали имунологични данни от 58 медицински работници в болницата „Свети Вартоломей“ в Лондон, които въпреки високия риск от инфекция по време на първата вълна на пандемията в Обединеното кралство, не са дали положителен тест за SARS-CoV-2 при PCR тестове.

Сравнявайки ги с тези на колеги, които са имали лабораторно потвърдена инфекция, учените установяват, че хората, които са избегнали инфекцията, във всички случаи имат по-силни Т-клетъчни отговори от тези, които са се разболели.

Учените предполагат, че в червената зона на болницата всички медицински работници по някакъв начин са били изложени на вируса, но някои, дори на етап на ниско ниво на инфекция, неоткрита от конвенционалните тестове, са развили Т-клетки, специфични за SARS-CoV-2 .

Освен това, както са показали резултатите от изследването, тези клетки били насочени главно не към онези части на вируса, срещу които действат съвременните ваксини, а към репликационно-транскрипционния комплекс (RTC) от протеини, необходими за вируса в най-ранните етапи на цикъл на размножаване в тялото.


Авторите смятат, че ваксините от следващо поколение трябва да активират Т-клетките на имунната памет, които могат да деактивират протеините за репликация на вируса. Тогава разпространението на инфекцията в тялото може да бъде спряно в самото начало.

С този подход, според изследователите, можем да говорим за създаването на панкоронавирусна ваксина, която ще предпазва не само срещу SARS-CoV-2 и неговите варианти, както и срещу известни коронавируси, които причиняват настинки, както и срещу нови коронавируси, тъй като RTC комплексът на всички членове на семейството на коронавирус е идентичен и не е подложен на мутации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: