Политик произнесе речта си на климатичната конференция, нагазил в морето

Политик произнесе речта си на климатичната конференция, нагазил в морето Снимка: moneycontrol.com

Външният министър на Тувалу Саймън Кофе говори зад трибуна, облечен в костюм и вратовръзка, с навити панталони, на фона на крайбрежна лагуна.

Речта му прозвуча на съпътстващо Cop26 събитие, фокусирано върху изменението на климата в тихоокеанския регион. Сцената беше декорирана със знамената на ООН и Тувалу.

Обръщайки се към срещата на върха за климата в Глазгоу, Кофе каза: „В Тувалу живеем в реалностите на климатичните промени и докато стоите и ме гледате днес на Cop26, морското равнище тук се покачва. Не можем да чакаме речи, когато морето се издига неотстъпно. Трябва да предприемем смели алтернативни действия днес, за да имаме утре”.

В речта си той поиска глобална въглеродна неутралност до средата на века и неотклонно следване на целта за ограничаване на повишаването на температурите с до 1,5°С. Кофе призова за мобилизиране на финансов ресурс за справяне с проблемите, причинени от изменението на климата и по-голяма отчетност от всички нации дали „действат като добри стопани на земята“.

Министерството на правосъдието, комуникациите и външните работи на Тувалу публикува в сайта си средморската реч и тя превзе социалните медии. 

Тувалу е държава, разположена на девет малки коралови острова на над 4800 км от Австралия и над 4000 км от Хавай. Според Световната банка от 1993 г. насам морското равнище край Тувалу се покачва с приблизително 5 мм годишно, което е два до три пъти над средното за света. Преди края на века на места в тихоокеанския регион се предвиждат повишения на водите от порядъка на половин до над един метър. 

От началото на срещата Cop26 световните лидери се изправиха пред много проблеми, свързани с опитите да се реши извънредната ситуация с глобалния климат. Не липсваха и гафове, и екстравагантности като екзотични традиционни облекла, което за жалост, не прави проблемите по-леки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: