Социалните мрежи ли са новата „пета власт“?

Социалните мрежи ли са новата „пета власт“? Снимка: Pixabay

След законодателната, изпълнителната, съдебната власт и медиите днес очевидно e ред на „петата власт” в лицето на социалните мрежи.

През последните 10 години с вълната от мобилни приложения, завладели стотици милиони потребители по цял свят с обещанията да им позволят да си създадат нови приятели, да изразят мнението си или да си намерят работа, действително се появи тази пета сила в обществото, пише предприемачът Никола Дюверноа пред Les Affaires.

Кой би повярвал, че същите тези на пръв поглед безобидни приложения ще се превърнат в реална заплаха за демокрацията, пише още той.

Комбинация от „фалшиви новини“, конспиративна пропаганда, омраза, насилие, политически манипулации и невежество е станала причина милиони потребители напълно да загубят всякаква представа за реалността, докато се утешават в някакъв паралелен свой свят.

Виртуален свят, който благодарение на експлоатацията на всяка ваша емоция (харесвания, споделяния и коментари), на всяко ваше движение (геолокация) и на щателния анализ на огромна информация за вас ви познава по-добре от вас самите.

Свят, който ви дава фалшиво чувство за благополучие, като в зависимост от начина, по който използвате социалната мрежа, ви радва, успокоява в правотата на вашите вярвания и ви кара да се чувствате част от общност, която също като вас мисли „правилно”... за разлика от другите, които, разбира се, грешат.

Вместо да събират хората, социалните мрежи ги разделиха на лагери. Вместо да изграждат общности, те създадоха секти. Вместо да споделят добрите вести, те станаха апостоли на фалшивите новини. Вместо да се харесваме, ние се мразим.

Аз също съм потребител на различни социални мрежи. Използвам ги, за да изразя себе си, да споделям идеи, мнения, снимки или анекдоти от ежедневието си. В социалните мрежи съм заедно с хора, които обичам, които ме вдъхновяват или ме забавляват по една или друга причина, споделя още Дюверноа.

Но въпреки че приемам, че те използват („поверително” според изявленията им) моите лични данни, които им предоставям доброволно (за да ми изпращат целеви реклами на безполезни неща), се старая да използвам тези платформи само за развлекателни цели и никога като достоверни източници на информация. За съжаление, за стотици милиони потребители е точно обратното. Те приемат безкритично, че ако нещо е написано в тези платформи, то това е вярно!

Важно е да осмислим въздействието, което уеб гигантите оказват върху нашето общество.

Защото днес социалните медии се превърнаха във върховната сила. Те не само успяха да завладеят властта, но и значително отслабиха останалите четири сили, като станаха по-бързи и по-гъвкави от законодателната власт, по-мощни и влиятелни от изпълнителната власт, обявиха война на съдебната система и съсипаха пресата. Така тези социални платформи бавно, но сигурно поемат контрола върху собствения ви живот, без дори да го осъзнавате, пише в заключение Дюверноа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: