Европа: сезонът на болестите

Европа: сезонът на болестите Снимка: Кадър Еuronews

Нарастване на заболелите от ковид и връщане на ограниченията

Властите в Дания могат скоро да върнат част от санитарните ограничения: в страната се регистрират до 2000 болни на ден, докато през септември цифрата е била 10 пъти по-ниска, съобщава Еuronews. Въпросът за въвеждането на ковид-пропуски на обществени места е разгледан вчера от датския парламент.

Датският министър-председател Мете Фредерикс уточнява: "Здравните власти очакват ръст на инфекциозните заболявания, включително грип и сезонни вируси. Всичко това означава увеличаване на натовареността на лекарите и болниците. По оценки на Националния съвет по здравеопазване ситуацията с натовареността на болниците може да се окаже по-сложна, отколкото при предишните вълни на разпространение на коронавируса."

Междувременно в Швейцария започна кампания, предназначена да убеди съмняващите се да се ваксинират, тя ще продължи до 14 ноември. Към момента 61% от жителите са напълно ваксинирани против коронавируса, което е под средноевропейския показател.

В Русия приключи федералната неработна седмица, която имаше за цел да забави темповете на заболеваемостта и да намали тежестта върху здравната система. Някои региони обаче решиха да удължат ваканцията. В Москва се съобщава за затягане на контрола върху режима на маските.

Във Франция очакват обръщението на президента Макрон към нацията. Темата е същата - увеличаване на заболеваемостта от ковид и нарастване на хоспитализациите от август насам. Държавният глава ще говори за предпазните мерки и значението на ваксинацията - за тези, които все още не са ваксинирани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: