Баба ми, Елизабет Тейлър...

Баба ми, Елизабет Тейлър... Снимка: townandcountrymag.com

Десет наши съвременници могат да го кажат – иконата на Холивуд живее и днес чрез своето семейство, което с много топлота изразява възхищението си към нея

Ако има определение за съвременна икона, това е Елизабет Тейлър. Носителката на Оскар е първата актриса с хонорар от $1 милион, могъща бизнес-дама и суперзвезда. Тейлър една от първите сложи на ревера си червената лентичка в подкрепа на жертвите на СПИН и я носи гордо до края на живота си. 

Звездата от „Клеопатра“ има осем брака (със седем мъже) и четири деца: двама сина с вторият си съпруг, една дъщеря с третия и още една с № 5 и 6 – Ричард Бъртън. Всички деца на Лиз Тейлър имат семейства и общо 10 внука. Те са и посланици на фондация „Елизабет Тейлър”, която финансира изследвания за борбата със СПИН, припомня hollywoodlife.com.

Лаела Уилдинг е дъщеря на първия син на Елизабет Тейлър. Работи като графичен дизайнер и инструктор по йога, „Не я приемахме като филмова звезда“, спомня си Лаела и смята, че няма „нищо по-вдъхновяващо от състраданието на нашата баба и решимостта ѝ да помага на хората“. 

Наоми де Лус Уайлдинг, втората внучка на Елизабет Тейлър, управлява галерия в Лос Анджелис. Спомня си как баба й е била аплодирана в Лондон през 1992 г. на концерт в памет на Фреди Меркюри. „За нея беше важно да разбием стигмата около болестта” казва с гордост Наоми

Кейлъб Уайлдинг е първият внук на супер-звездата. Той се пази от светлината на прожекторите, знае се само, че е фен на мотоциклетите. 

Вторият внук на Елизабет Тейлър, Андрю Уайлдинг следва баба си във филмовата индустрия, но въпреки две добри филмови роли, е най-известен с работата си като оператор и продуцент.

Таркуин Уайлдинг – третият внук, обича да казва колко е щастлив, че е „роден в семейство от толкова шантави, грижовни, чувствителни хора“. Той е режисьор, но се е пробвал и като актьор, при това с доста добър успех. „Възхищавам ѝ се, тя ме вдъхновява. Искам да бъда част от битката с ХИВ/СПИН и един ден да видя поколение без СПИН“, каза Таркуин. 

Елизабет Тейлър с Ричард Бъртън и четирите ѝ деца, снимка - thethings.com

Следващият внук, Лоуел Уайлдинг работи по съставянето на архива на Елизабет Тейлър. „Винаги съм изпитвал дълбоко страхопочитание пред доброто, което баба ми успя да постигне през живота си. Можеше да не прави нищо, но тя се бори, грижеше се и работеше за хора, страдащи от ХИВ/СПИН. Ще направя всичко възможно, за да запазя и продължа това“, казва той.

„Познавах я просто като баба ми. Можехме с часове да си лежим в леглото, да си бъбрим и да гледаме филми. За мен и братовчедите ми е много вълнуващо да чуем лично от хората за работата, която е свършила и съдбите, които е докоснала”, казва внукът на Елизабет Тейлър Куин Тиви, който е художник.

„Тя винаги е искала да направи най-трудното и най-малко вероятното нещо“, казва брат му Рис Тиви, който е джаз-музикант, завършил Нюйоркския университет. Преподава в държавни училища в Ню Йорк, а след учебните занятия работи с много организации с нестопанска цел. Заклет веган. 

Елизабет Карсън е социален работник в Ню Йорк.„Баба ми използва славата си, за да привлече общественото внимание към една болест, от която хората се страхуваха и дори отричаха. Работя в отдела за закрила на детето в Ню Йорк и когато чуя за здраво бебе, родено от ХИВ-позитивна майка, в резултят от напредъка в лекарствата и превенцията, буквално избухвам в сълзи и мълчаливо благодаря на баба си, защото ако не беше тя и други като нея, това можеше и да не е така”, казва тя

Ричард Маккеън е най-малкия внук на Елизабет Тейлър, когото майка му Мария Бъртън-Карсън държи далеч от медиите. 

Макар децата и внуците на Елизабен Тейлър да не са наследили зашеметяващата ѝ красота, всичките се реализират успешно в професиите си, без да разчитат на фамилната слава и продължават благотворителната дейност на великата актриса. Само един от синовете ѝ се е женил два пъти – далеч под рекорда на знаменитата си майка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: