Газовата политика на Русия забавя намаляването на въглеродните емисии

Газовата политика на Русия забавя намаляването на въглеродните емисии Снимка: m.bpb.de

Верикобритания е принудена да запали отново въглищна ТЕЦ, тъй като Русия планира да намали доставките на газ за ЕС преди зимата, очертавайки възможна енергийна криза

Според анализатори, през последните седмици Кремъл бави доставките на природен газ за Европа. Противоречивият проект "Северен поток 2" трябва да доставя руски газ директно до Германия през Балтийско море, заобикаляйки Украйна и Полша, но още от зараждането си предизвика опасения в ЕС и САЩ, че може да бъде използван "като оръжие".

Сделката между руския лидер Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, трябва да гарантира нуждите на Германия от синьо гориво, но сега Кремъл изглежда обръща кранчето за Берлин, надявайки се да избегне прилагането на европейското законодателство. 

Според антитръстовите правила на ЕС и решение на немски съд, руският държавен доставчик  "Газпром", който е собственик на газопровода, ще трябва да отстъпи ежедневните операции на независима трета страна. Освен това „Газпром” ще трябва да продаде на търг половината от капацитета на газопровода, за да бъде използвана от конкуренти в Европа. 

Проф. Алън Райли, специалист по енергийно право на ЕС в Атлантическия съвет, заяви, че Кремъл оспорва правния ред на ЕС в най-широк смисъл и има за цел да принуди Европейската комисия да отмени решения, които вече са взети от Европейския съд.

Студеното начало на годината доведе до изчерпване на газовите запаси в много страни, което повиши цената на газа. Вятърните паркове не успяха да балансират положението, заради безветрената есен. Но възможната криза с доставките на газ заплашва дори Великобритания, която привидно не е пряка цел на газовата политика на Кремъл. Обединеното кралство няма достатъчо хранилища за природен газ и купува голяма част от руския газ през Холандия. 

Прекомерно високите цени на газа това лято принудиха Великобритания да използва стари методи, за да задоволи енергийните нужди на Острова.  В Линкълншир е върната в експлоатация стара въглищна топлоцентрала, поддържана досега в режим на готовност. Националната мрежа за електроснабдяване на Обединеното кралство, потвърди, че въглищата сега осигуряват 3% от националните мощности, т.е., двойно повече от 2020 г., когато подаваха едва 1.6% от електроенергията.

Като цяло обаче, електроенергията от ТЕЦ-ове във Великобритания е намаляла с 25% през последните пет години. Но политическите игри на Русия може да попречат на този напредък и да разтревожат премиера Борис Джонсън, заради предстоящата среща на глобалните лидери в Глазгоу, на която ще се обсъждат целите в борбата с климатичните промени. 

Великобритания се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., а постепенното премахване на въглищата е ключова политика за постигане на тази цел. Говорител на Националната мрежа обаче заяви: "Ще търсим баланс на различните енергийни източници, но ще се водим от най-рентабилното решение".

От Британската асоциация за ядрена индустрия заявиха, че решението за повторно включване на въглищна електроцентрала подчертава спешната необходимост от инвестиране в повече ядрени централи, за да не се нарушат плановете на страната за постигане на въглеродна неутралност. 

Но засега и Европа, и Великобритания залагат на доста несигурните прогнози за мека зима.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: