Най-старата банка в света може да изчезне

Най-старата банка в света може да изчезне Снимка: kyc360.riskscreen.com

Историята на Banca Monte dei Paschi di Siena върви към своя край след 550 години непрекъсната дейност.

Банка Монте деи Паски е основана през 1472 г. в Сиена – тогава град-държва. Първоначално целта на банковата институция е осигуряване на нисколихвени кредити за най-слабо обезпечените граждани. В началото на ХХ век Monte dei Paschi di Siena вече е втората по големина италианска спестовна банка, а последното столетие е период на бурно развитие за финансовата структура. 

Проблемите на банката започват през 2007 г., с покупката на Banca Antonveneta за € 9 милиарда и оттогава насам всяка финансова година Монте деи Паски (MPS) отчита сериозни загуби. 

През 2017 банката едва не обявява фалит, но със съгласието на ЕС италианското правителство я спясява с цената на колосални вливания. Италианската държава придобива 64% от акциите на MPS и става неин най-голям акционер. През следващата година Monte dei Paschi di Siena успява да прехвърли просрочените си кредити на стойност € 24 милиарда на държавната компания AMCO и за първи път от 2007 завършва финансовата година на печалба. 

Към края на 2020 г. банката има 1418 клона в цял свят и обслужва над 4 милиона клиенти – физически и юридически лица. Но през същата година загубите ѝ надхвърлят €1 милиард, директорът подава оставка и малко след това е съден за предоставяне на невярна финансова информация

През юли тази година Monte dei Paschi di Siena започва преговори с другата голяма италианска банка УниКредит, чийто клон в Милано се оказва единственият, проявяващ интерес да купи MPS. В неделя обаче Министерството на икономиката и УниКредит оповестиха, че прекратяват преговорите за покупката, съобщи Euronews. 

Съдбата на банката може да разклати управляващата коалиция в Италия. Дори някои от съюзниците на премиера Марио Драги го критикуват за историята с Monte dei Paschi di Siena. Те смятат, че министър-председателят трябва да получи благосклонността на Брюксел и да отложи крайния срок за приватизация на най-старата банка в света и се надяват на идеалното решение – да се намери начин Monte dei Paschi di Siena да бъде запазена като изцяло държавна банкова институция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: