Протестиращите строителни фирми - жертва или съучастник?

Протестиращите строителни фирми - жертва или съучастник? Снимка: МРРБ

Зам.-министър Иван Шишков: Строителните фирми трябва да покажат на обществото с поведението си дали са жертва или съучастник в създалата се ситуация

„Искаме законът да бъде поставен над властта, защото властта е смазала закона. Протягаме ръка на строителните фирми и искаме да им помогнем. Нека сега покажат на обществото с поведението си дали са жертва или съучастник в създалата се ситуация. “

Това коментира заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в интервю за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио. 

Никой не иска да води война срещу строителните фирми, подчерта Шишков и обясни, че в момента МРРБ търси  правния и икономически механизъм да бъдат изплатени заработените от пътните фирми средства за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Той обаче изрично подчерта, че за част от текущия ремонт е имало изготвени проекти като за основен ремонт. Поради което строителни дейности, извършвани без ясни регламенти, водят до некачествено строителство. 

„Ние не казваме, че фирмите няма да си вземат парите, но няма да е по начина, по който са раздавани до сега“, обясни Шишков. 

Той припомни, че предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложило работа, надхвърляща два и три пъти възможностите за разплащане, предвидени в бюджета на агенцията. Именно липсата на правна и икономическа дисциплина е довела до тази изключително сложна ситуация. 

„Амбицията ни е до вторник да имаме конкретен отговор на даденото от строителните фирми предложение за споразумение“, уточни заместник – регионалният министър.

Иван Шишков съобщи, че регионалният министър Виолета Комитова води разговори в Министерски съвет в бюджета за следващата година да бъдат предвидени за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища 1,4 - 1,5 млрд.лв. Целта е да се прекрати порочната практика за плащане в края на годината.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: