Капитализацията на Amazon за първи път надхвърли 1,5 трилиона долара

Капитализацията на Amazon за първи път надхвърли 1,5 трилиона долара Снимка: pixabay

Акциите в САЩ нарастват на фона на надеждите на инвеститорите за бързо възстановяване на икономиката на страната.
Сред лидерите по растеж са акциите на технологичните компании, по-специално - Amazon. Ценните книжа на американския ритейлър добавиха повече от 4%, до 3045 долара. Те за първи път излязоха над 3000 долара и достигнаха исторически максимум.

Оптимизмът на инвеститорите е свързан с позитивните данни за състоянието на американската икономика. Според Института за управление на доставките (ISM) индексът на бизнес активността в сектора на услугите в САЩ през юни е достигнал 57,1 пункта.

През май той възлизаше на 45,4 пункта, докато анализаторите очакваха ръст до 50 пункта. Това е най-силното месечно увеличение на индекса от началото на събирането на данни за него през 1997 г.

„Ситуацията в икономиката е много по-добра, отколкото повечето икономисти смятаха. Можем да задържим на това ниво до есента.

Но мисля, че през есента ще имаме „ракета". Мисля, че S&P 500 ще се търгува над 4000 пункта през следващите 12 месеца“, заяви Джеф Сот,
главен инвестиционен стратег в Capital Wealth Planning, пред CNBC.

Освен това търговците обърнаха внимание и на растежа на пазарите в Азия и Европа. Според Ройтерс китайските борси са нараснали с 5% поради достатъчната ликвидност и очакването за бързо възстановяване на бизнес активността в сравнение с други страни, които все още се борят с последствията от коронавируса.

На търга на 6 юли S&P 500 добави 1,33%, като достигна 3170 пункта. Високотехнологичният NASDAQ индекс нарасна с 2,46% до 10 459 пункта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: