IKEA шпионирала служителите си с високотехнологични камери

IKEA шпионирала служителите си с високотехнологични камери Снимка: peterboroughmatters.co.uk

Инфрачервените устройства са открити в тоалетните на голяма складова база във Великобритания

Оказва се, че членовете на ръководството на дистрибуторския център на IKEA община Питърбъро, Кеймбриджшър, са знаели за наблюдателната техника и признават, че тя е поставена и в мъжките, и в дамските тоалетни още от 2015 г., съобщава The Sun. Претекстът е компанията да подпомогне борбата си с навика на някои служители да употребяват наркотици.

Кадрите, съхранявани на хард-дискове, вече са предадени на следователи. Очаква се служителите да предприемат правни действия. Ако се установи, че IKEA е нарушила правата на персонала, от компанията обявиха, че „ще се предадат на правосъдието“.

Персоналът е толкова възмутен от откритието, че някои служители са напуснали работа. Общото мнение е, че личното им пространство е било нарушено и че случилото се им влияе много зле.

„Бих искал IKEA да отговарят. Не може да се измъкнат, не е честно, това е нахлуване в личния ни живот, чувстваме се преследвани”.

„Бях щастлива, че работя в IKEA, но сега съм толкова потисната от случилото се, че не мога да стъпя отново там. Всички сме отвратени и възмутени”.

„Всички са в шок, служителите мюслмани плачат! Не можем да повярваме, че това се случва!”

През юни съдът нареди на IKEA - Франция да плати глоба в размер на £ 860 000, след като компанията беше призната за виновна за шпиониране на персонала си, използвайки частни детективи и полицейски служители, за да събира лични данни, в това число и криминални досиета при проверка на кандидатите за работа.

Групата Ingka, която притежава повечето от магазините на IKEA по света, се извини и осъди практиките.

Разпределителният център Питърбъро е голямо складово хале, което се обслужва денонощно от мотокари и тежкотоварни автомобили. В тази връзка говорител на IKEA заяви: 

„Инсталирането на камерите през 2015 г. трябваше да помогне за установяването на навици, които биха навредили сериозно на служителите и потенциално биха довели до наранявания. Така че мярката е предприета, за да  поддържаме високо ниво на безопасност”.

В момента всички камери са премахнати и се провежда независимо разследване. До къде се простират границите на неприкосновеността и мерките на служебната дисциплина ще решат съдебните органи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: