Хората все по-малко използват телефони на обществени места

Хората все по-малко използват телефони на обществени места Снимка: mobiles.co.uk

Преподавател от САЩ обясни с какво е свързано това

В САЩ все по-голяма популярност набират дейностите без използването на смартфони и без ролята на джаджи по време на обществени мероприятия.

Наблюдавайки хората, които изключват телефоните си по молба на оргатизаторите по време на концертите, преподавателката Джоли Ренстром отбелязва, че отдавна не е виждала такова единство сред тях. Нещо повече, на нея дори й изглежда, че всички те приличат на части от един организъм. Тогава Джоли се замисля за това дали мнозина доброволно биха посещавали места, където използването на смартфони е забранено.

Според експерти мобилните телефони са индивидуално занимание и привичка. С тях сега правим всичко, което до изобретяването на апаратите обикновено правехме в уединение: плащане на сметки, проверка на пощата, водене на сериозни разговори и други. Т.е. личното вече стана публично. Поради това понякога хората изпадат в неприятни ситуации, като например, когато някой от пътниците в автобуса разговаря много силно с някого по телефона.

В същото време такова размиване на границите между личното и общественото поради използването на смартфони само изолира хората един от друг, смята преподавателката. Този факт води до това, че днес ние по-малко общуване помежду си и се усмихваме по-рядко. А психолозите от университета в Британска Колумбия откриват през 2013 г., че тези, които си подхвърлят няколко фрази с бармана в близкото заведение, имат по-добро настроение, отколкото хората, които се въздържат от това. Също така, през 2014 г. става известно, че хората са склонни да подценяват положителното въздействие на общуването с другите, особено с непознати.

Освен това, според резултатите от изследванията, представителите на поколението Z (18-22-годишните) са "най-самотните". Разбира се, това не се обяснява на 100% с използването на смартфони, но все пак  е факт.

Историкът на културата и технологиите Едуард Танер смята, че е необходимо да се отказваме от време на време от технологиите, за да се забавляваме повече заедно. Сега в САЩ съществуват различни начини за създаване на такива пространства. Например, използване на калъфи за смартфони Yondr на концерти, в училища, болници, съдилища, организиране на тихи вагони във влаковете и т.н.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: