Още един комунистически лидер в търсене на либерален имидж

Още един комунистически лидер в търсене на либерален имидж Снимка: indianexpress.com

След официално оповестената политика на Китай към нов либерален политически подход и севернокорейският ръководител Ким Чен Ун потърси новото си лице

В Китай намеренията си останаха само за пред медиите, но реално последваха редица репресии и контрол над образованието и културното съдържание, поднасяно в страната. Китйските ученици вече ще изучават речите на Си Дзинпин, а последният акт на „либералната” стратегия на комунистическото правителство е полицейски набег в музей в Хонгконг, посветен на събитията от площад "Тянанмън" през 1989 г.

Ким Чен Ун избра изненадваща тактика, появявайки се вчера на военния парад по повод националния празник на Северна Корея като напълно нов човек. Парадът също беше новаторски – в него участваха военни части с кучета и здравни взводове, облечени в оранжеви противовирусни комбинезони. Самият Ким Чен Ун шашна присъстващите с изненадващо стройна визия и светлобежов костюм със значително по-малък размер от предишното му тъмно, почти униформено облекло. 

Поведението му обаче шокира множеството най-силно – усмихнат до уши, Ким Чен Ун приветства участниците в парада и хилядите зрители и разцелува децата, които му поднесоха цветя. Строгият до неотдавна лидер се смя от сърце и аплодира манифестиращите, разговаряйки оживено с висши служители. Това беше коренна промяна от 2018 г., когато телевизионни кадри показаха как се мъчи да си поеме дъх, по време на кратката дипломатическа разходка в планината с президента на Южна Корея Мун Дже Ин. 

Отслабването на Ким беше забелязано още през юни, когато той свика заседание на управляващата партия - първата му публична изява след седмици неизвестност. Тогава някои наблюдатели казаха, че Ким Чен Ун, който тежи 140 кг при височина от около 170 см, е свалил поне 20 килограма.

Повечето експерти смятат, че намаленото тегло на севернокорейския лидер вероятно е резултат от усилията му да подобри физическата си форма и здравния си статус, след като и баща му, и дядо му страдаха от проблеми със сърцето. Промяната обаче може да има и политическа цел.

След 10 години начело на страната, Ким Чен Ун е в труден момент, борейки се с икономически санкции заради ядрените си оръжия, затварянето на границите като мярка срещу пандемията, фалиралата икономика и острия недостиг на храна. Така че, за севернокорейския ръдоводител е изключително важно да изгради имидж на млад и енергичен лидер, който може да измъкне страната от тежкото положение, изпращайки положително послание както в национален, така и в международен план. 

Янг Му-Дзин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, казва, че с новия си визуален имидж и сърдечно поведение Ким Чен Ун гони внушение за "нормален държавник", близък със своя народ. „Той е съпруг и баща на три деца, а и наближава 40, така че не е необичайно да се тревожи за здравето си“, каза Янг.

Здравето на Ким Чен Ун е популярна международн тема, тъй като 37-годишният лидер не е избрал наследник, който ще поеме контрола върху ядрения арсенал на Северна Корея. Доскоро известен с разгулен живот, пиене, пушене и прекомерна страст към деликатеси, Ким Чен Ун може би се опитва да избегне семейната анамнеза и да внуши на севернокорейците и света, че е млад, здрав и открит лидер, способен да си върши работата - или просто е предприел разумни мерки, след появили се здравословни проблеми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: