Симфония на Бетовен бе дописана от невронна мрежа с изкуствен интелект

Симфония на Бетовен бе дописана от невронна мрежа с изкуствен интелект Снимка: https://pixabay.com/

Изкуствен интелект дописа десетата, недовършена симфония на Лудвиг ван Бетовен от негови ръкописи

Експериментът по доработката на музикалното произведение с участието на невронна мрежа е реализиран от Флориана Коломбо в  Техническия университет EPFL.

Симфонията, написана от ИИ, е представена от френския композитор Гийом Берни, а окончателната версия е завършена само няколко часа преди изпълнението, съобщава France24 позовавайки се на AFP.

Според университетския персонал композицията е изцяло създадена от ИИ без човешка намеса. За обучение на невронната мрежа са използвани механизми за дълбоко обучение, които имитират работата на човешкия мозък.

Въз основа на анализа на 16 струнни квартета на Бетовен, невронната мрежа пресъздава стила, характерен за композитора, което му позволява независимо да усъвършенства финала на незавършеното произведение. Както подчерта Гийом Берни, Лудвиг ван Бетовен най-вероятно не би бил против подобен експеримент, тъй като самият той е бил авангардист.

Бетовен започва да пише нотите за десетата симфония още преди завършването на девета. Те са оцелели под формата на разпръснати чернови, които могат да бъдат дешифрирани само от специалисти, които са добре запознати с творчеството на композитора. 

Опити за завършване на десетата симфония бяха правени през 80 -те години от английския музиковед Бари Купър, а Герд Пренгел и Хидеаки Шичида също се опитаха да довършат симфонията.

A видеото по-долу можете да чуете симфонията, дописана от изкуствения интелект.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: