Десетте най-големи концерта на всички времена

Десетте най-големи концерта на всички времена Снимка: youtube.com

Музиката събира заедно и на сцената, и в публиката, хора с различен цвят на кожата, с различна националност и религия и ги кара да мислят и чувстват по един и същи начин.

Подобни мисли са изразявали десетки музиканти, философи, поети, писатели, учени. Изкуството на звуците е най-силното доказателство, че в същността си, като дух и емоции, хората са еднакви.

Доказват го и концертите, които събират милиони души, водени от страстта си към музиката. Рекордьор по брой „милионни концерти” - четири - е френският музикант и композитор Жан Мишел Жар, но класацията води Род Стюарт. Ето първите 10 концерта, събрали най-много публика.

Последен в десятката е концертът на Ню-Йоркската филхармония в Централ Парк, Ню-Йрок, на 5 юли 1986. Събитието, събрало 800 000 души, все пак държи световния рекорд за брой зрители на симфоничен оркестър.

Девето място с един милион зрители си поделят три музикални събития - концертът на Жан Мишел Жар за деня на Бастилията на 14 юли 1979 на пл. „Конкорд” в Приж, концертът на Beach Boys за Деня на независимостта на 4 юли 1990 г. в музея на Филаделфия и концертът на Антонело Вендути за края на футболния шампионат в Италия, на древния хиподрум Циркус максимум в Рим на 24 юни 2001 г.

Осма позиция държи музикалното шоу „Мир без граници”, с публика от 1.1 милион души, състояло се на 20 септември 2009 г. в Хавана, с участието на различни изпълнители.

Седмото място отново е за Жан Мишел Жар и концертът му в Хюстън, САЩ, на 6 април 1986 г., събрал 1.3 милиона души.

Шесто място с милион и половина зрители поделят сборният концерт във Филаделфия от 2 юли 2005 и концертът на Rolling Stones на 18 февруари 2006 на Копа Кабана Бийч, Рио де Жанейро. Култовото място влиза за първи път в тази класация, но не и за последен.

На пето място се записва Москва, със сборен концерт на 28 септември 1991, с водещи групи AC/DC и Metallica. Събитието е събрало 1.6 милиона зрители.

И отново Жан Мишел Жар, на четвърта позиция с концерта му на 14 юли 1990 в Париж, гледан от два милиона души!

Jean Michel Jarre - Oxygene 12 [Oxygene in Moscow] Partie 9/13~HD - YouTube
Жан Мишел Жар, снимка - youtube.com

Първият „пробив” с 3 милиона публика прави бразилецът Хорхе Бен Жор, заемайки трето място в класацията през нощта на 31 декември 1993 срещу 1 януари 1994 на Копа Кабана Бийч. 

Москва се записва и втори път в класацията, с второто място и 3.5 милиона зрители на концерта на рекордьора Жан Мишел Жар в Московския университет на 6 септември 1997. Концертът е част от културната програма за 850 годишнината на руската столица.

И първенството отново е в Бразилия, на Копа Кабана, място, което вече се очертава като концертен център, и то за безплатни музикални спектакли. Само година след първия рекорд от 1993 г., Род Стююрт го подобрява, с публика от 3.54 милиона зрители, отново в новогодишния концерт 1994/1995, което извежда култовия плаж на първа позиция.

Какви времена, бихме възкликнали днес, от позицията на ковид-ерата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: