Британски майор ще измине 2000 км бос, за да финансира лечението на дъщеря си

Британски майор ще измине 2000 км бос, за да финансира лечението на дъщеря си Снимка: sweetsharing.com

Походът му е част от кампания за набиране на £ 2,5 милиона, с които ще подпомогне изследванията на новаторска генна терапия.

Крис Браниган поема предизвикателството да помогне в разходите по клиничните изпитания за потенциално лечение на синдрома Cornelia de Lange (CdLS), с който е диагностицирана 9 годишната му дъщеря.

Майор Браниган вече е изминал над 1100 км бос в Обединеното кралство и е събрал £ 500 000, но ще продължи кампанията си в САЩ, където се разработва лечението.

Той ще потегли във вторник от Мейн, където ще посети лабораторията, разработваща терапията в помощ на деца с CdLS и ще се отправи към Северна Каролина. Бранинган очаква походът му да продължи 53 дни и се надява да изминава по около 55 км на ден, натоварен с 25 кг килограма, включително палатка-хималайка.

Той заяви, че набирането на средства е от съществено значение за създаването на новото лечение: „Терапията съществува, има я в лаборатория в Мейн и в момента сме на път да започнем изпитания за ефикасността ѝ. Целият персонал е наистина оптимистично настроен за очаквания ефект. Надяваме се да започнем клинични изпитания в началото на следващата година, но зависи дали ще разполагаме с необходимите средства и затова поемам това предизвикателство”.

CdLS е многосистемен синдром, причиняващ припадъци, когнитивни увреждания, трудности при учене, забавен растеж, което означава, че засегнатите деца ежедневно трябва да приемат добавки с хормона на растежа.

Крис Браниган казва, че дъщеря му е помагала в подготовката за похода: „Тя ми помагаше да си стегна багажа, а последните три седмици ходихме заедно на дълги разходки, за да прекараме повече време заедно. Надявам се, да не ѝ липсвам много през следващите няколко месеца”.

Босият поход на 41 годишния Бранинган във Великобритания е бил „наистина болезнен“ и му е причинил множесто травми и инфекции на краката. Двамата със съпругата му са създали сайта за спонсорство GoFundMe, като част от благотворителната си кампания CdLS Hope For Hasti.

Военната общност в Обединеното кралство е оказала изключителна подкрепа и е помогнала да се съберат голяма част от парите досега.

Миналата година 100- годишният ветеран от британската армия Том Мур събра в благотворителна кампания над £ 33 милиона в помощ на здравните структури за борбата им с пандемията. Подкрепяйки се с проходилка, той направи 100 обиколки на двора си, въодушевявайки британската общественост. Том Мур беше удостоен с рицарско звание, но почина от Ковид-19 в началото на годината. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: