Благотворителна кампания в помощ на Планинската спасителна служба


Инициативата цели събирането на средства за обучението на нови спасители и закупуване на техника и апаратура, жизненоважни за провеждането на операции на ПСС

 

Две големи компании - EVN България и Българският Червен кръст, обединяват сили и стартират съвместна инициатива за финансовото подпомагане на работата на Планинската спасителна служба.  

Средно годишно планинските спасители оказват помощ на над 2 600 души и провеждат над 120 специализирани акции. Службата разполага с 530 действащи доброволни планински спасители, разпределени в 32 отряда във всички по-големи планински селища из страната. 

„Инцидентите, които се случват в планините обикновено са резултат на подценяването на условията и надценяване на собствените ни възможности. Всеки случай ангажира сериозна част от времето на планинските спасители и ги подлага на риск. Освен събирането на жизненоважни за нас средства, с тази кампания призоваваме всички да бъдат по-внимателни, по-отговорни и по-подготвени в планината, защото винаги има някой, който ни чака да се приберем“, казва Емил Нешев, директор на ПСС

„Подкрепата ни към планинските спасители не е случайна. Електротехниците ни често се сблъскват с обстоятелства, налагащи да се борят с природните стихии и последствията от тях, за да осигурят топлина и уют в домовете ни. Затова чувстваме спасителите особено близки. В EVN вярваме, че доброто е заразно, и се стремим да създаваме положителна промяна с нашите общественополезни инициативи. Искаме да накараме всекиго да се замисли за делото на спасителите и да бъде съпричастен към техните всекидневни усилия“, сподели Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN България.  


Разходките, излетите, ските и сноубордът в планината са само малка част от активностите, на които хиляди хора разчитат за презареждане с нови сили в стресовото ежедневие и създалата се пандемична ситуация. Енергийният доставчик иска да напомни на любителите на природата да са подготвени, така че преживяването им винаги да е положително.  

Планинските спасители заслужават да бъдат оценени и посочвани като положителен пример заради ежедневните къртовски усилия и тренировки, които полагат, дори в тези необичайни времена, когато темите на деня са съвсем различни. Трудът им е жизненоважен, но е и скъпоструващ – средствата за поддръжка на техниката, подготовка на екипите, обучения и закупуване на нужната апаратура се осигуряват предимно от държавна субсидия чрез БЧК и от дарения. Какво точно ще бъде покрито със събраните от кампанията средства, ще бъде съобразено с належащите нужди на службата, а ще зависи и от размера на набраната сума. 


До края на годината всеки може да подкрепи каузата и да дари 25 лв. или повече чрез специално създадена секция на сайта www.evn.bg. А от своя страна EVN се ангажира да удвои дарената сума.  
Като знак за съпричастност, първите 500 души, които ще се включат в инициативата и направят дарение, ще получат специална лампа – символ на отдадеността на спасителите. Тя е част от лимитирана серия и не може да бъде получена по друг начин или от друго място. Всяка една от тях ще бъде предоставена безвъзмездно на дарителите чрез мрежата на DHL Express България, също официален партньор на кампанията. 

 

Видео, посветено на инициативата:

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: