Мощна магнитна буря се очаква да обхване Земята

Мощна магнитна буря се очаква да обхване Земята

В края на август се очаква невероятно мощна магнитна буря, от "червено" ниво, която ще обхване нашата планета

Експертите предупреждават, че е добре да започнете да се подготвяте за събитието предварително, особено метеозависимите хора, съобщава ФИАН.

Силният удар трябва да се очаква на 30 август, а ден преди това магнитосферата на Земята вече ще е възбудена. Пикът на колебанията, според предварителните данни, ще настъпи в понеделник сутринта.

Геомагнитната буря е нарушение, което възниква в магнитосферата на планетата в резултат на твърде силен обмен на енергия от слънчевия вятър с космическото пространство около Земята. Продължителността на такова събитие може да бъде различна - от няколко часа до няколко дни. Достатъчно мощни геомагнитни бури могат да провокират не само сериозни неизправности в работата на  електрически уреди, но и множество здравословни проблеми.

Магнитните бури засягат най -вече възрастните хора, тези, които имат проблеми с кръвното налягане, хронични патологии, сърдечно -съдови заболявания.

Геомагнитните бури могат да провокират нарушения на сърдечния ритъм, скокове на налягането, болезнени усещания в областта на стари наранявания и др. Ако явлението е доста силно, тогава главата може да боли дори у напълно здрав човек. Появяват се и апатия, умора, проблеми със съня и раздразнителност.

В опасните дни трябва да имате под ръка лекарства за своите заболявания, да избягвате физически и психически стрес, да спите добре, да се храните правилно и да прекарвате време в спокойна атмосфера на чист въздух.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: