Британец отказа да напусне Афганистан без своите 200 животни

Британец отказа да напусне Афганистан без своите 200 животни Снимка: Newzad

Частният полет на Фартинг е отменен поради повишаване на нивото на опасност в афганистанската столица

Собственикът на приют за животни в Кабул, британският гражданин Пол Фартинг, отказа да се евакуира заедно с други хора от Афганистан, освен ако страната не гарантира и напускането на 200 -те му животинки, съобщава BBC.

Ветеранът от Кралската морска пехота основава приюта си през 2007 г., за да осигури дом за кучетата, котките и магаретата, които са спасявали живота на британските военни.

По време на завземането на талибаните от Афганистан, Пол, както и други съграждани в страната, планира да се евакуира у дома. За да направи това, той наема частен полет, за да качи на борда животните и 68 работници от приюта.

След бомбардировките на 26 август обаче ситуацията се променя. Полетът на Фартинг е отменен поради повишаване на нивото на опасност в афганистанската столица. Сега мъжът настоява Великобритания да осигури евакуацията на всичките му животни и служители.

На което министърът на отбраната Бен Уолъс отговори в Туитър, че сега приоритетът е евакуирането на хора и те не могат да прередят опашката от афганистанци заради животните.

След скандал в социалната мрежа Уолъс уточни, че няма да се противопоставя на евакуацията на питомците на Фартинг. Малко  по-късно Уолъс даде разрешение евакуацията да се състои.

Операцията по евакуацията на животните вече е наречена "Ковчегът".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: