Афганистан е на пътя на най-лошите прогнози за бъдещето

Афганистан е на  пътя на най-лошите прогнози за бъдещето Снимка: thejakartapost.com

Двойният самоубийствен атентат на летището в Кабул вчера остави след себе си най-малко 60 загинали, включително деца, 12 американски войника, както и 140 ранени

Западни  разузнавателни агенции от няколко дни предупреждаваха за подобно развитие и вчера то се случи, докато западните сили се надпреварват с времето, за да изведат от страната своите граждани и местни сътрудници. 

В прессъобщение Ислямска държава пое отговорност за двойното нападение в Кабул. Според източници на американското разузнаване в следващите часове в столицата ще се случат още терористични атаки

Вчерашното нападение носи почерка на пакистанското крило на ислямистите. При първата от двете „сложни атаки“, както ги определя Пентагонът, на един от входовете на международното летище е избухнала кола-бомба, в близост до множество автобуси и големи групи хора, чакащи да напуснат страната. Втората атака е извършена от атентатор-самоубиец, също в близост до друг от входовете на летището и хотел „Барон“, където отсядат  британски и американски войници, както и чуждестранни журналисти. 

След двете експлозии известно време са се чували и изстрели, според свидетелства на очевидци, говорили пред CNN. Ако в района вече десет дни цареше хаос, то след двата терористимни удара положението е неовладяемо. 

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че неговото правителство "категорично осъжда" атаките, отбелязвайки същевременно, че те са станали "в район, в който силите на САЩ отговарят за сигурността"

"Ислямският емират обръща голямо внимание на сигурността и защитата на своя народ и злите кръгове ще бъдат спрени със сила", каза представителят на фундаменталистите.

Изявлението му в известен смисъл сочи, че терористичната атака на Ислямска държава, не е изненада за талибаните. Западните посолства предупредиха афганистанците да напуснат околностите на международното летище Кабул поради реалния риск от  нападение срещу цивилното население, но в надеждата си за спасение хората не само не напуснаха подстъпите към летището, но с всеки ден ставаха повече и повече. 

Сигналите за възможно нападение принудиха посолстватата на Белгия, Дания и Нидерландия да прекратят евакуациите между сряда и четвъртък. Самият Джо Байдън предупреди предишния ден за възможни терористични действия, а след атаката заяви, че „виновниците ще си платят”. По ирония, новоназначеният министър на информацията на новото ислямско емирство само часове преди престъплението заяви, че „никога повече няма да позволят на терористите да използват страната като база“.

Анализатори смятат, че причината за терористичната атака е виждането на Ислямска държава, че талибаните не са достатъчно отдадени на исляма, предали са идеята за световен халифат и са съучастници на САЩ.

На пакистанското подразделение на Ислямска държава се приписват над 100 терористични атаки в Афганистан. Преди двойния терористичен удар вчера, последното нападение, при което бяха убити 68 души, се случи на 8 май.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: