Колко пари са нужни на човек, за да е щастлив

Колко пари са нужни на човек, за да е щастлив Снимка: ferra.ru

И зависи ли щастието от количеството пари

Авторът в Science Focus Хелън Ръсел установява как състоянието на щастие на човек е свързано с финансовото му положение.

Според проучване, проведено в Обединеното кралство през 2020 г., средностатистическият жител на тази страна се нуждае от 33 864 паунда (около 39 428 евро) или повече, за да се чувства щастлив. А според резултатите от изследване, публикувано тази година, става ясно, че колкото повече пари имат хората, толкова по-щастливи са те.

При по-богатите хора, разсъждава авторът, като правило здравето е по-добро. А доброто здраве е свързано с щастието.

Разбира се, човек може да се чувства щастлив и  благодарение на работата, на отношенията. Но парите откриват пред него повече възможности в много области на живота.

Също така на нивото на щастие влияе това колко добре ние живеем в сравнение с другите. Така например, ако успеем да поддържаме стандарта на живот, който е типичен за околните, ще се чувстваме по-щастливи. Това явление се нарича "относителна депривация".

Междувременно проучване, публикувано в научното списание Journal of Psychology Today показва, че децата на богати родители са по-податливи на депресия, тревожност, хранителни разстройства и злоупотреба с психоактивни вещества.

Учените установяват, че колкото по-богат става човек, толкова по-малко внимание обръща на чувствата и проблемите на другите. А психолози от Калифорнийския университет изясняват, че бедните хора имат по-високо ниво на емпатия (съпричастност).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: