Как желязото влияе върху здравето и продължителността на човешкия живот

Как желязото влияе върху здравето и продължителността на човешкия живот Снимка: popmech.ru

Нивото на желязо в кръвта е ключов фактор, влияещ върху продължителността на живота и здравословното състояние в напреднала възраст

Биологичното стареене - процесът на постепенна деградация на организма, водещ до смъртоносни заболявания, протича при всеки човек по различен начин и с различна скорост. Британски и германски изследователи успяват да открият генетични причини, способни да обяснят тези различия, съобщава порталът popmech.ru.

Учените анализират генетичните данни на повече от един милион души и идентифицират десет участъци от генома, свързани с продължителността на живота и поддържането на здравето и дълголетието

В същото време учените обръщат внимание на факта, че твърде голям брой сред тези гени са свързани с метаболизма на желязото в кръвта. Използвайки статистически метод, те успяват да потвърдят, че гените, участващи в дадения процес, са отчасти отговорни за дълголетието и доброто здравословно състояние. От своя страна, както е известно, отклоненията в нивото на желязо в кръвта от нормата са свързани с различни възрастови заболявания - болест на Паркинсон, чернодробни заболявания или отслабване на имунитета, свързано с възрастта.

„Това доказва, че високите нива на желязо в кръвта намаляват продължителността на живота и съответно поддържането на това ниво в нормата може да предотврати свързаните с възрастта заболявания. Допускаме, че нашето откритие относно метаболизма на желязото може да обясни защо консумирането на големи количества богато на желязо месо с възрастта води до сърдечносъдови заболявания", казва доктор Пол Тимърс от Университета в Единбург.

Следователно след няколко години може да се появи лекарство, повтарящо генетичния ефект върху метаболизма на желязото, което би могло да предотврати някои от последиците от стареенето.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: