Какво никога не трябва да разкривате пред приятелите си

Какво никога не трябва да разкривате пред приятелите си Снимка: https://pixabay.com/

Два съвета от Ошо

Бъдете внимателни към преценките си, защото отношенията с хората са много променливи.

Обикновено си мислим, че тъй като приятелите са ни много близки, значи можем да споделяме всичко с тях. Но дори и приятелството да е истинско, все пак има две опасности, за които забравяме. И Ошо говори за тях, позовавайки се на Макиавели.

Съвет №1

Това напомня как Макиавели дава инструкции на принцесите на света във великото си произведение „Принц“. Едно от напътствията му: „Никога не казвай на приятеля си нищо, което не би казал на врага си, защото който ти е приятел днес, утре може да ти стане враг“.

Всичко на този свят е временно и има своята противоположност. Любовта се превръща в омраза, а приятелството - във вражда. Ето защо Буда веднъж е казал толкова дълбоката мисъл: „Нямам приятели, защото и врагове нямам“.

Тоест, Буда излиза извън пределите на двойствеността на отношенията - той започва да се отнася еднакво към всички същества: с любов и приятелско отношение. А нашето приятелство е насочено към конкретни хора, затова има възможност да се превърне в своята противоположност, тоест във вражда.

Затова: 

   не разкривайте така наречените си „скелети в гардероба“;
   не казвайте нищо лошо за други близки хора и не се оплаквайте от тях.

В края на краищата е неприятно, когато сте попаднали в деликатна ситуация, дори преди 5-10 години, или сте казали нещо лошо за някого в пристъп на гняв и след това приятел ви го припомня.

И като цяло, по -добре е да запазите тайната (решете сами коя точно)  за себе си - тя е ваша, лична, не е нужно да я разкривате на никого.

Съвет №2

   „Никога не казвай нищо против врага, защото утре той може да ти стане приятел. Тогава много ще се срамуваш. "

Този съвет е особено  ценен, ако заради приятелство трябва да вземете страната на своя приятел, който е в конфликт с близки или с вашите другари. Много е вероятно той да сключи мир с тях по -късно, но вие ще се окажете в неудобна ситуация, в която можете да бъдете представени като „краен“ и да ви припомнят всичко, което сте казали.

Бъдете внимателни в преценките си, защото отношенията с хората са много променливи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: