Цените на газа в Европа надвишиха 540 долара след пожар в дъщерно дружество на Газпром

Цените на газа в Европа надвишиха 540 долара след пожар в дъщерно дружество на Газпром

Въпреки летния период, цената на газа в Европа чупи рекорди: цената на фючърсите за доставка през септември в газовия хъб TTF се устремиха към 550 долара за 1000 кубически метра

Цената на газа в Европа на борсата ICE Futures при откриването на търговията в петък, 6 август, на фона на инцидента в завода за газопереработка на дъщерно дружество на Газпром за първи път надхвърли 44,4 евро за 1000 kWh, което е еквивалентно на 543 долара за 1000 кубически метра. Към 11:30 часа московско време днес котировките се повишиха още повече - до 546,3 долара за 1000 кубически метра.

Това поведение на цените на газа е необичайно през лятото, тъй като борсовите цените са склонни да се покачват през периода на най -голямо потребление - през зимата - и да падат през лятото. Това лято обаче беше изключение от правилото.

В нощта на 5 август избухна пожар в блока за деетанизация на кондензат в завода в Уренгой за подготовка на кондензат за транспортиране, който е на "Газпром Газопереработка".

Пожарникарите успяха да се справят напълно с пожара едва днес сутринта.

Причините и последствията от инцидента се анализират“, отговориха на питане на РБК от "Газпром".

След съобщенията за пожара, обемът на газа, изпомпван през газопровода Ямал-Европа, намаля наполовина, от 1,9-2,1 милиона до 1 милион кубически метра на час. След това обаче те нараснаха до 1,5-1,6 милиона кубически метра на час.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: